Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tiszavasvári - 2013-07-07 08:53 vasárnap

2014. március 13. 13:39 - Andre Lowoa

Tiszavasvári 14374 lakosú város a Nyírség, a Hajdúság és a Hortobágy találkozásánál a 36-os főközlekedési út, valamint a 109-es/Debrecen-Tiszalök/ vasútvonal mentén fekszik. A város 1941-ig két település volt: Bűd és Szentmihály néven. A két község egyesült, a Tiszavasvári nevet 1950-ben kapta a település szülöttének Vasvári Pálnak emlékére. A várostól nyugatra folyik a Keleti-főcsatorna, melynek vízét elsősorban öntözésre használják
A mai református erődtemplom helyén már a középkorban is templom állt. A többszöri átépítést és bővítést megélt mai templom jellege: dombra épült, szabadon álló, barokk stílusú. A bástyás templomkerítés déli sarkához csatlakozó kertben áll a földszintes klasszicista stílusban épített hajdani paplak.
A római katolikus templom neogótikus stílusú egyhajós, homlokzati tornyos épület, névadója Szent Eleonóra.
A görög katolikus Szent Miklós-templom ikonosztáza részben barokk, részben XIX. század végérő való. A templombelső padjai eredeti, XVIII. századvégi kartámlás állópadok.
A XIX. század elején keletkezett Dessewffy-kastély klasszicista stílusú, parkjában különleges növényfajok példányai nőnek.
A Vasvári Pál Múzeum egy XVIII. századi református parókiában működik: helytörténeti, természettudományi és régészeti anyagot mutat be.


http://ea.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása