2008. március 18.
A jelenés 14:01 – 14:09 h-ig tartott. Mirjana a következőket mondta a jelenés után:
Sohasem láttam eddig a Szűzanyát ily módon felénk fordulni. Kitárta felénk a karját, és így, tárt karokkal mondta a következőket:
“Drága Gyermekek, ma felétek nyújtom a kezeimet. Ne féljetek megfogni. Szeretetet, békét szeretnének adni és segíteni nektek az üdvösségben. Ezért gyermekeim fogadjátok el őket. Töltsétek be szívemet boldogsággal és én a szentség felé foglak vezetni benneteket. Az út, amelyen vezetlek benneteket nehéz, tele megpróbáltatással és eleséssel. Én veletek leszek és a karjaim megtartanak benneteket. Legyetek állhatatosak, hogy az út végén örömben és szeretetben lehessünk együtt mindannyian Fiam kezét fogva. Gyertek velem, ne féljetek. Köszönöm!”
2008. március 25.
“Drága gyermekek! Hívlak benneteket, hogy dolgozzatok a személyes megtéréseteken. Még távol vagytok attól, hogy a szívetekben találkozzatok Istennel. Ezért töltsetek minél több időt imában és imádjátok Jézust a Legszentebb Oltáriszentségben, hogy megváltoztasson benneteket és a szívetekbe élő hitet és vágyat adjon az örök élet után. Minden múlandó, gyermekeim, egyedül Isten örök. Veletek vagyok, és szeretettel buzdítalak benneteket. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”

2009. március 2.


„Drága gyermekek, itt vagyok köztetek, nézem sebzett és békétlen szíveteket. Elveszettek vagytok, gyermekeim. A bűn okozta sebeitek egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, és méginkább eltávolítanak benneteket az igazságtól. A reményt és a megkönnyebbülést téves helyen keresitek, míg én őszinte áhítatot kínálok, amely szeretetből, áldozatból és igazságból táplálkozik. Fiamat adom nektek.”
2009. március 18.
Mirjana Dragicevic-Soldonak 1981. június 24-től 1982. december 25-ig voltak mindennapos jelenései. Az utolsó ilyen jelenésen, miután a Gospa közölte vele a 10. titkot, azt mondta neki, hogy évente egyszer fog neki megjelenni, mégpedig március 18-án. Így volt ez az elmúlt évek folyamán. Több mint ezer zarándok gyűlt össze a Kék Keresztnél a rózsafüzér imádkozására. A jelenés 13:52-kor kezdődött és 13:58-ig tartott. A Szűzanya a következő üzenetet adta:
„Drága gyermekek! Ma arra hívlak benneteket, hogy őszintén és hosszan nézzetek a szívetekbe. Mit fogtok látni benne? Hol található benne Fiam, és a vágy, hogy kövessetek engem Őhozzá? Gyermekeim, az önmegtagadás ideje legyen az az idő, amikor megkérdezitek magatoktól: Mit kíván Isten személyesen tőlem? Mit kell tennem? Imádkozzatok, böjtöljetek, legyen irgalommal teli a szívetek. Ne feledkezzetek meg pásztoraitokról. Imádkozzatok, hogy ne vesszenek el, hanem megmaradjanak Fiamban, és nyájaiknak jó pásztorai legyenek.”
A Szűzanya a jelenlévőkre nézett és folytatta: „Újra mondom nektek: Ha tudnátok, mennyire szeretlek benneteket, sírnátok a boldogságtól. Köszönöm.”
2009. március 25.
Drága gyermekek! Ebben a tavaszi időben, amikor téli álmából ébredezik minden, ébresszétek fel ti is imádsággal lelketeket, hogy kész legyen befogadni a Feltámadott Jézus világosságát, hogy Ő benneteket, gyermekeim, a szívéhez közelebb vonhasson, hogy nyitottá válhassatok az örök életre. Imádkozom értetek, és közbenjárok a Magasságbelinél őszinte megtérésetekért. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.

Medjugorje, 2010. március 2.

Drága gyermekek! Ebben a különleges időben, amikor azon fáradoztok, hogy minél közelebb legyetek Fiamhoz, az Ő szenvedéséhez, és a szeretethez, amellyel hordozta, azt szeretném mondani nektek, hogy veletek vagyok. Kegyelmemmel segítek legyőzni a hibákat és a megpróbáltatásokat. Megtanítalak benneteket a szeretetre; a szeretetre, mely eltöröl minden vétket, és tökéletessé tesz titeket, a szeretetre, mely Fiam békéjét adja nektek most és mindörökké. Béke legyen veletek és bennetek, mert én a Béke Királynője vagyok. Köszönöm nektek.

Medjugorje, 2010. március 18.

Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 1981. június 24-től 1982. december 25-ig voltak mindennap jelenései. Az utolsó ilyen jelenés alkalmával, miután a Gospa rábízta a 10. titkot, közölte vele azt is, hogy minden évben március 18-án fog megjelenni neki. Így történt ez minden évben. Ma a Kék Keresztnél több ezer hívő gyűlt össze imádkozni. A jelenés 13:50-kor kezdődött és 13:54-ig tartott. A Szűzanya a következő üzenetet adta:
„Drága gyermekek ! Ma arra hívlak benneteket, hogy szeressetek teljes szívetekből és teljes lelketekből. Imádkozzatok a szeretet ajándékáért, mert amikor a lélek szeret, magához hívja Fiamat. Fiam nem utasítja vissza azt, aki hívja Őt, és aki általa szeretne élni. Imádkozzatok azokért, akik nem értik a szeretetet, akik nem fogják fel, hogy mit jelent szeretni. Imádkozzatok, hogy Isten Atya legyen számukra és ne bíró. Ti, gyermekeim, legyetek apostolaim, legyetek szeretetem folyama. Szükségem van rátok. Köszönöm nektek.”

Medjugorje, 2010. március 25.

„Drága gyermekek! Ma is arra hívlak benneteket, hogy legyetek erősek az imában és azokban a pillanatokban, amikor kísértést szenvedtek. Örömben és alázatban éljétek meg keresztény hivatásotokat és tegyetek tanúságot mindenkinek. Veletek vagyok, és Fiam, Jézus elé viszlek mindnyájatokat, és Ő lesz a ti erőtök és támaszotok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

 

2011. március 2.

Drága gyermekek! Édesanyai szívem nagyon szenved, amikor azokra a gyermekeimre nézek, akik állandóan az Isteni elé helyezik az emberit, gyermekeimért, akik mindannak ellenére, ami körülveszi őket és minden jel ellenére, melyet küldünk nekik, azt gondolják, hogy Fiam nélkül haladhatnak. Nem lehet! Az örök kárhozat felé haladnak. Ezért összegyűjtelek titeket, akik készek vagytok megnyitni előttem szíveteket, akik készek vagytok a szeretet apostolaivá válni, hogy segítsetek nekem, hogy Isten szeretetét megélve példát mutassatok azok számára, akik nem ismerik. Ehhez adjon erőt nektek a böjt és az ima, én pedig megáldalak benneteket édesanyai áldásommal, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Köszönöm nektek.

Szűzanya üzenete Medjugorje-ból, 2011. március 18.

Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 1981. június 24-től 1982. december 25-ig voltak mindennapos jelenései. Az utolsó ilyen jelenésen a Gospa átadta neki a tizedik titkot, és azt mondta, hogy ezentúl minden évben, március 18-án fog megjelenni neki. Így is történt minden évben. Ma több mint tízezer zarándok gyűlt össze a rózsafüzér imára a Kék Keresztnél. A jelenés 13:46-kor kezdődött és 13:50-ig tartott. A Gospa a következő üzenetet adta:
„Drága gyermekek! A legnagyobb Szeretet nevében vagyok veletek, a szerető Isten nevében, aki Fiam által közel jött hozzátok és megmutatta nektek az igaz szeretetet. Isten útján szeretnélek vezetni benneteket. Szeretném megtanítani nektek az igaz szeretetet, hogy mások ezt lássák bennetek, és ti ezt lássátok másokban, hogy testvérek legyetek számukra és mások az irgalmas testvért lássák bennetek. Gyermekeim, ne féljetek megnyitni nekem a szíveteket. Anyai szeretetemmel meg fogom mutatni nektek, hogy mit várok mindnyájatoktól, mit várok apostolaimtól. Gyertek velem. Köszönöm nektek.”
2011. március 25-én
„Drága gyermekek! Ma különös módon szeretnélek a megtérésre hívni benneteket. Kezdődjön mától új élet a szívetekben. Gyermekek, szeretném látni az “igeneteket”, és életetek legyen Isten akaratának örömteli megélése életetek minden pillanatában. Ma különös módon megáldalak benneteket édesanyai áldásommal, a béke, a szeretet és az egység áldásával szívemből és Fiam, Jézus szívéből. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

Szűzanya üzenete Medjugorje-ból, 2012. március 2.

Drága gyermekek! Isten mérhetetlen szeretetével jövök közétek és kitartóan  hívlak benneteket Fiam karjaiba. Édesanyai szívvel kérlek benneteket,  gyermekeim, sőt figyelmeztetlek titeket, hogy elsősorban azokra legyen  gondotok, akik még nem ismerték meg Fiamat. Ne forduljon elő az, hogy  benneteket és életeteket látva, ne vágyódjanak megismerni Őt. Imádkozzatok  a Szentlélekhez, hogy Fiam láthatóvá legyen bennetek. Imádkozzatok, hogy az  isteni világosság apostolai lehessetek ebben a sötét és reménytelen időben.  Ez megkísértésetek ideje. Jöjjetek velem rózsafüzérrel a kezetekben és  szeretettel a szívetekben. A Fiamban való feltámadás felé vezetlek  benneteket. Imádkozzatok azokért, akiket Fiam kiválasztott, hogy mindig  Általa és Benne éljenek – a Legfőbb Papban. Köszönöm nektek.

*Mirjana Dragićević-Soldo éves jelenése 2012. március 18-án*
Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 1981. június 24-től 1982. november 25-ig minden nap megjelent a Szűzanya. Az utolsó minden napos jelenés alkalmával a Szűzanya kinyilvánította számára a tizedik titkot is és azt mondta, hogy ezután minden évben egyszer, március 18-án fog megjelenni neki. Így történik ez évek óta. Több ezer zarándok gyűlt össze ez alkalommal is rózsafüzér imára a Kék Keresztnél. A jelenés 14:00 órakor kezdődött és 14:05-ig tartott.
“Drága gyermekek! Azért jövök hozzátok, mert édesanyátok és közbejárótok szeretnék lenni. Kapocs köztetek és a Mennyei Atya között, a ti közvetítőtök. Szeretném megfogni a kezeteket és veletek járni a tisztátalan lélek elleni harcban. Gyermekeim, teljesen szenteljétek magatokat nekem. Én pedig édesanyai kezembe veszem életeteket és megtanítalak benneteket a békére és a szeretetre és aztán átadlak benneteket Fiamnak. Azt kérem tőletek, hogy imádkozzatok és böjtöljetek, mert csak így tudtok majd édesanyai szívem által, hiteles módon tanúságot tenni Fiamról. Imádkozzatok a pásztoraitokért, hogy Fiamban egyesülve mindig Isten szavának örömteli  hirdetői legyenek. Köszönöm nektek.”
*Medjugorje, 2012. március 25.*
“Drága gyermekek! Örömmel szeretném ma is  nektek adni édesanyai áldásomat  és imádságra hívni benneteket. Az imádság váljon szükségletté számotokra,  hogy minden nap jobban növekedjetek a szentségben. Tegyetek többet  megtérésetekért, mert távol vagytok gyermekeim. Köszönöm, hogy  válaszoltatok hívásomra.”

Medjugorje, 2013. március 2.
“Drága gyermekek; édesanyaként újra arra hívlak benneteket, hogy ne legyetek keményszívűek. Ne hunyjatok szemet a figyelmeztetések felett, amelyet a Mennyei Atya szeretetből küld nektek. Szeretitek-e Őt mindenek felett? Bánjátok-e, hogy gyakran megfeledkeztek arról, hogy a Mennyei atya nagy szeretetéből küldte el Fiát, hogy keresztje által megváltson bennünket? Bánjátok-e, hogy még mindig nem fogadjátok el az üzeneteket? Gyermekeim, ne szegüljetek ellen Fiam szeretetének. Ne szegüljetek ellen a reménynek és a békének.Imádságotok és böjtötök által, Fiam el fogja űzni  keresztjével a sötétséget, amely be akar kebelezni benneteket és uralkodni akar rajtatok. Erőt fog adni az új élethez. Fiam általi életetek áldás és remény lesz a bűn sötétségében tévelygő bűnösök számára. Gyermekeim, virrasszatok! Én édesanyaként virrasztok veletek. Különösen imádkozom és virrasztok azok felett, akiket Fiam meghívott arra, hogy számotokra a fény és remény hordozói legyenek – pásztoraitokért. Köszönöm nektek!”

A Szűzanya éves jelenése Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 2013. március 18-án

Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 1981. június 24-től 1982. december 25-ig voltak mindennap jelenései. Az utolsó mindennapos jelenésen a Gospa rábízta a tizedik titkot és azt mondta, hogy ezentúl csak évente egyszer, mégpedig minden év március 18-án fog megjelenni neki. Így történt ez eddig minden évben. Több ezer zarándok gyűlt össze a rózsafüzér imára. A jelenés 13:52-kor kezdődött és 13:58-ig tartott. A Szűzanya a következő üzenetet adta:
„Drága gyermekek! Arra hívlak benneteket, hogy teljes bizalommal és örömmel áldjátok az Úr nevét és napról napra szívből adjatok hálát neki nagy szeretetéért. Fiam szeretete által, amelyet a kereszttel megmutatott, lehetővé tette, hogy minden meg legyen nektek bocsátva, hogy ne kelljen szégyenkeznetek, elrejtőznötök, és hogy félelemből ne nyissátok ki szívetek ajtaját Fiam előtt. Ellenkezőleg, gyermekeim, engesztelődjetek ki a Mennyei Atyával, hogy úgy szerethessétek meg önmagatokat, mint ahogy Fiam szeret benneteket. Ha majd megszeretitek önmagatokat, akkor szeretni fogjátok a többi embert is, meglátjátok bennük Fiamat, és megismeritek szeretetének nagyságát. Hitben éljetek! Fiam általam készít fel benneteket azokra a művekre, amelyeket általatok akar véghezvinni, és amelyek által meg akar dicsőülni. Adjatok hálát neki! Különösen mondjatok köszönetet a pásztorokért, közbenjáróitokért a Mennyei Atyával való kiengesztelődésben. Én köszönetet mondok nektek, gyermekeimnek. Köszönöm nektek.”

*Medjugorje, 2013. március 25.* “Drága gyermekek! Ebben a kegyelmi időben arra hívlak benneteket, hogy vegyétek kezetekbe szeretett Fiam, Jézus keresztjét és elmélkedjetek az ő szenvedéséről és haláláról. Szenvedéseteket egyesítsétek az ő szenvedésével és győzni fog a szeretet, mert Ő, aki a szeretet, szeretetből önmagát adta, hogy megmentsen mindnyájatokat. Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok mindaddig, míg szeretet és béke nem uralkodik szívetekben. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

Medjugorje, 2014. március 2.

Drága gyermekek, édesanyaként jövök hozzátok és azt szeretném, hogy bennem, mint édesanyában otthonra, vigasztalásra és megnyugvásra találjatok. Ezért gyermekeim, szeretetem apostolai, imádkozzatok. Imádkozzatok alázatos buzgósággal, engedelmességgel és az Atyába vetett teljes bizalommal. Úgy bízzatok benne, ahogyan én tettem, amikor kimondatott számomra, hogy az ígéret áldását fogom hozni. Mindig szívből fakadjon ajkatokon: „Legyen meg a Te akaratod”. Ezért bízzatok és imádkozzatok, hogy közbenjárhassak értetek az Úrnál, hogy mennyei áldását adja rátok és betöltsön benneteket Szentlelkével. Akkor ti, szeretetem apostolai, segíteni tudtok majd mindazoknak, akik nem ismerik az Urat, hogy teljes bizalommal Atyának szólítsák Őt. Imádkozzatok pásztoraitokért és bízzatok felszentelt kezükben. Köszönöm nektek.

A Szűzanya éves jelenése Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 2014. március 18-án

 

Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 1981. június 24-től 1982. december 25-ig voltak mindennap jelenései. Az utolsó mindennapos jelenésen a Gospa rábízta a tizedik titkot és azt mondta, hogy ezentúl csak évente egyszer, mégpedig minden év március 18-án fog megjelenni neki. Így történt ez eddig minden évben. Több ezer zarándok gyűlt össze a rózsafüzér imára. A jelenés 13:46-kor kezdődött és 13:51-ig tartott. A Szűzanya a következő üzenetet adta:

Drága gyermekek! Édesanyaként szeretnék segítségetekre lenni. Anyai szeretetemmel szeretnék segíteni abban, hogy megnyissátok szíveteket és Fiamat tegyétek első helyre a szívetekben. Azt szeretném, hogy Fiam iránti szeretetetek és imátok által rátok ragyogjon Isten fénye és beteljetek Isten irgalmával. Azt szeretném, hogy ily módon eltávozzon a sötétség és a halál árnyéka, amely körül akar venni és el akar csábítani benneteket. Azt szeretném, hogy érezzétek az Isteni ígéret áldásának örömét. Ti, az emberek gyermekei, Isten gyermekei vagytok, az én gyermekeim. Ezért gyermekeim induljatok el azokon az utakon, amelyekre szeretetem vezet, alázatra, bölcsességre tanít és utat talál a Mennyei Atyához. Imádkozzatok velem azokért, akik nem fogadnak el és nem követnek engem, akik szívük keménysége miatt nem tudják megérezni az alázat, a vallás, a béke és szeretet örömét – Fiam örömét. Imádkozzatok, hogy pásztoraitok áldott keze mindig Isten áldásának örömét adja számotokra. Köszönöm nektek.

http://www.medjugorje.hr/hu/

MENJETEK EL GYÓNNI!

“Drága gyermekek!

Újra hívlak benneteket: úgy kezdjetek el harcolni a bűn ellen, ahogyan ezt az első napokban tettétek, menjetek el gyónni és döntsetek a szentség mellett.

Isten szeretete általatok fog kiáradni a világra, béke uralkodik majd szívetekben és Isten áldása tölt be benneteket. Veletek vagyok és fiam, Jézus előtt közbenjárok mindnyájatokért.

Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.” (2014. március 25.)

A Szűzanya egyik első međugorjei üzenetében így szól: „Béke, békének kell uralkodnia az ember és Isten között és az emberek körében.” A békéhez szükséges megteremteni bizonyos feltételeket. A béke Isten ajándéka. Ahhoz, hogy be tudjuk fogadni ezt az ajándékot, elő kell készíteni szívünket. A bennünk, közöttünk és Istennel való békénk első feltétele a szentgyónás.

Idézzük emlékezetünkbe a Szűzanya szentgyónásra hívó üzeneteit: „Ma gyónásra hívlak mindnyájatokat, akkor is, ha néhány nappal ezelőtt gyóntatok… Az Istennel való kiengesztelődésre hívlak benneteket! Arra hívlak titeket, hogy úgy nyissátok ki szívetek ajtaját Jézusnak, ahogyan a virág kinyílik a napfény hatására. Gyermekeim, nem tudjátok megvalósítani a békét, ha nem vagytok békességben Jézussal… A szentgyónás legyen megtérésetek első cselekedete, és azután, drága gyermekeim döntsetek a szentség mellett. Megtérésetek és a szentség melletti döntésetek még ma és ne holnap kezdődjön el… Gyermekeim, a szentgyónás által nyissátok meg szíveteket Istennek… Ebben a nagyböjti időben nyissátok meg szíveteket Isten irgalmára. A Mennyei Atya mindnyájatokat ki szeretne szabadítani a bűn rabságából. Ezért, gyermekeim használjátok ki ezt az időt és a gyónásban, az Istennel való találkozás által hagyjátok el a bűnt és döntsetek a szentség mellett… Drága gyermekek! A lemondás, az ima és a bűnbánat ezen idejében újra hívlak benneteket: Menjetek, gyónjátok meg bűneiteket, hogy a kegyelem megnyissa szíveteket és engedjétek, hogy megváltoztasson benneteket.”

Ezek a hívások édesanyai szívből szólnak hozzánk. Egyszerűek, de követelményeket állítanak elénk. Ezekben a hívásokban azt a mély édesanyai vágyat fedezzük fel, hogy életünk teljes és igazán boldog legyen. A Szűzanya üzeneteiben imára is hív, abban a reményben, hogy meghalljuk szavait és életre váltjuk azokat.

Az embernek a legnehezebb elismernie azt, hogy bűnös. Az ember Istenhez való visszatérésének feltétele annak felismerése és beismerése, hogy bűnös. Az ember képességeivel és erejével nem tudja megérteni és elviselni a bűnösség érzését. Bűnösségünk megértése és elfogadása a Kegyelem ajándéka. Ha őszintén tekintek Isten fényébe, mindig fogok találni olyan „dolgokat” önmagamban, amelyek nem Istenben és Istenért vannak, nem a szeretet szolgálatában állnak. Nehéz meggyónni bűneinket, különösen gőgünk miatt. Nem elég egyes bűnöket meggyónni. Ez kevés. Fontos elhagyni a bűnt.És ez a probléma. Ha valaki megállna a bűnök meggyónásánál, akkor az nem lenne szentség. A gyónás szentségének lényege a bűnbánat, a megújulás, a megtérés, az új élet kezdete. A szentgyónás szentsége egyenesen gőgünk gyökereibe talál. Minden bűn gyökere a büszkeség és a gőg: elég vagyok önmagamnak, jogom van önmagamhoz, van jogom gyűlölni és van jogom a vágyaimhoz, az életemhez és a halálomhoz. És az ember lelke és teste beteg a büszkeségtől. Az ember éppen gonoszságában akar olyan lenni, mint az Isten. A paptestvér előtt való gyónás mélyen megalázó. Fáj, lealacsonyít, erősen bántja, mélyen eltalálja az ember büszkeségét. Bűnösként állni a testvér előtt olyan szégyen, amely szinte elviselhetetlen. A gyónásban szégyenteljesen meghal a régi ember, hogy megszülethessen az új ember. Jézus felvitte a keresztre a bűnös szégyenteljes halálát és így váltott meg bennünket.

A testvér előtti konkrét bűn meggyónásában nagy fájdalommal, szégyenteljes módon meghal a régi ember. Mivel ez a megalázás annyira fájdalmas, hogy újból és újból azt gondoljuk, hogy kikerülhetjük a testvér előtti gyónást. Szemünk annyira megvakult, hogy többé már nem látja az ígéretet és ennek a megalázottságnak a gyönyörűségét. Senki más, csakis Jézus Krisztus az, aki nyilvánosan elszenvedte helyettünk a bűnös szégyenteljes halálát. Így egyedül a Jézus Krisztussal való közösségünk vezet a gyónáson keresztül a szégyenteljes halálba, hogy valóban részesüljünk keresztjében. Krisztus keresztje megsemmisít minden gőgöt. Nem találhatjuk meg Jézus Krisztus keresztjét, ha félünk elmenni arra a helyre, ahol azt megtalálhatjuk, vagyis oda, ahol nyilvánosan meghal a bűnös. Elutasítjuk keresztünk hordozását, ha a szentgyónásban szégyelljük magunkra venni a bűnös szégyenteljes halálát. A gyónásban elfogadjuk a keresztünket. A testvér előtti mély testi-lelki fájdalmas megalázottságunkban, amely Isten előtti megalázottságot is jelent, úgy tapasztaljuk meg Jézus Krisztus keresztjét, mint üdvösségünket és boldogságunkat. Meghal a régi ember, de Isten aratott győzelmet fölötte. Így már részünk van Krisztus feltámadásában és az örök életben.

A szentgyónásban átlépünk az új életbe. Ott, ahol gyűlölik, beismerik és megbocsájtják a bűnt, ott megszakad a múlttal való minden kapcsolat. „A régi elmúlt.” És ott ahol szakítanak a bűnnel, megtérés történik. A gyónás megtérés és újjászületés. Krisztus valami újat kezdett el velünk.

A szentgyónásban átlépünk a biztonságba. Hogyan lehetséges az, hogy a bűnök megvallása könnyebb Isten előtt, mint a pap előtt? Isten szent és bűn nélkül való. Ő igazságos, a rossz ítélőbírója és minden engedetlenség ellensége. A pap viszont bűnös, ahogyan mi is. Ő saját életéből ismeri a titkos bűn éjszakáját. Nem könnyebb-e utat találnunk a paphoz, mint a szent Istenhez? Ha nálunk fordított a helyzet, meg kell kérdeznünk, nem csaptuk-e be gyakran magunkat bűneink Isten előtti meggyónásával? Nem gyóntunk-e meg bűneinket sokszor magunknak és nem bocsátottunk-e meg önmagunknak? Nincs-e számos vereség és erőhiány keresztény engedelmességünkben és ennek vajon nem az, az oka, hogy önmegbocsátásban élünk és nem bűneink valódi megbocsátásában? Az önmegbocsátás soha sem tud elvezetni bennünket a bűnnel való szakításhoz. Csak Isten Igéje tudja ezt megtenni, amely megítél és kegyelmet oszt. Ki biztosít bennünket arról, hogy a bűn beismerésével és a megbocsátással nem vagyunk magunkra hagyatva, hisz, itt az élő Isten? Ezt a biztonságot Isten a testvér által ajándékozza nekünk. A testvér leleplezi az önámítást. Aki meggyónja bűneit a testvér előtt, az tudja, hogy nincs egyedül, a testvér valóságán keresztül Isten jelenlétét éli meg. Ha gyónáskor egyedül vagyok, minden sötétségben van, de a testvér előtt a bűnnek ki kell lépnie a fényre. Mivel a bűnnek láthatóvá kell lennie, jobb, ha ez ma, a testvér és közöttem történik, mint a fényben az ítélet napján. Kegyelem, hogy be merjük ismerni bűneinket testvérünknek.

A feltámadáshoz a kereszten át vezet az út, a régi ember szégyenteljes halálán át a gyónás szentségében. Nem tudunk feltámadni, ha nem vagyunk készek meghalni. Az ilyen haláltól való félelem miatt az ember abba a veszélybe kerülhet, hogy a szentgyónásban is megpróbálja igazolni, felmenteni önmagát. A szentgyónásban fontos megengedni Istennek, hogy Ő igazoljon, mentsen fel bennünket. A szentgyónás lehetőség arra, hogy megtapasztaljuk a Mennyei Atya szeretetét. A gyónásban újra megtapasztalhatjuk a bűneinkből való feltámadást.Mert a bűn zsoldja a halál, a szentgyónás pedig új élet, amelyet Isten ad. Ez azt jelenti, hogy megtapasztaljuk és halljuk az Atya szavait: „Ez az én fiam, leányom halott volt, most pedig él.”

A bűn olyan lelki valóság, amely szembe állít bennünket Istennel. Ha az ember eltávolodott Istentől és az Ő világosságától, akkor a bűne is láthatatlan valósággá válik, amely mérgez és öl. Isten nélkül lelki sötétségben élünk. A bűn pedig fél a világosságtól, így mérgezi a teljes emberi életet. A gyónás által a szív sötétségébe árad az evangélium világossága. Amikor a bűn a gyónás által kilép a fényre, világosságra kerül,hatástalanná válik. A kimondott és beismert bűn elveszíti erejét a szentgyónás által.

Merjünk meghalni önmagunknak, hogy Krisztus feltámadása által az élet teljessége lehessen osztályrészünk. VI. Pál pápa az alázat és öröm szentségének nevezte a szentgyónást. Fontos, hogy alázattal elismerjük nyomorúságunkat, hogy megtapasztalhassuk a megbocsátás örömét. A megbocsátás azonban nemcsak a mi örömünk, hanem mindenekelőtt Isten öröme afelett, hogy visszatértünk hozzá.

Mária, az Úr alázatos szolgálóleánya vezessen el bennünket Krisztus életének teljességére.

Imádság

Szűz Mária neked szentelem mindazt, amit még nem ajánlottam fel, amit nem adtam neked, vedd el, kérlek, édesanyám. Érintsd meg, tisztítsd meg és győzd le bennem azt a félelmet, amelynek nem is vagyok tudatában. Magamhoz szeretnélek venni, lényem legmélyébe, úgy, ahogyan János apostol, amikor hallotta a keresztre feszített Jézus rendelkezését: Fiú, íme a te édesanyád! Úgy öltöztess önmagadba, ahogyan a Szentlélek árnyéka borított be Téged. Ámen.

fra Ljubo Kurtović