Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Létavértes - 2013-07-06 14:57 szombat

2014. február 21. 17:16 - Andre Lowoa

Létavértes 7048 lakosú határváros a 107-es/Létavértes-Sáránd-Debrecen/ vasútvonal mentén. A település az 1970. július 1-ig önálló Nagyléta és Vértes községek egyesítésével jött létre. Első írásos említése csak a XIII. században fordul elő, de véletlenszerű leletek tanúsága szerint környéke már a csiszolt kőkorszakban lakott hely volt. A település az évszázadok során sokat szenvedett, több alkalommal csaknem teljesen elpusztult. Lakóinak azonban mindig volt ereje az újrakezdéshez. Nagyléta 1712-1871 között mezővárosi rangot viselt. A trianoni szerződéssel a lakossá elveszítette termőföldjének 40%-át, megszakadt nagyváradi orientáltsága. 1920-1955 között volt járási székhely is. A városi címet 1996. július 1-től kapta vissza.
Nagylétán élt az Irinyi család: Irinyi János, a zajtalanul gyulladó gyufa feltalálója és Irinyi József, a Márciusi Ifjak Jeles alakja, a neves gazdatiszt, idősebb Irinyi János fiai.
Figyelemre méltó a nagylétai görög katolikus templom szokatlan elrendezésű ikonosztáza, a város főterén az I.-II.Világháború áldozatainak emlékműve.
A szőlőskertek pajtái a népi építészet látványos emlékei. A zártkert Tájházában a szőlőművelés és borászat hagyományos eszközei láthatók.
A népi építészet látványos emlékei a pajtaépületek. A műemlék jellegű vízi vágóhíd ipartörténeti különlegesség.
Itt nyugszik önálló sírkertben a gyufa feltalálója, Irinyi János.

http://ea.bloglog.hu/page/6/

komment
süti beállítások módosítása