Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nagyrábé - 2013-07-06 14:53 szombat

2014. február 08. 09:40 - Andre Lowoa

Nagyrábé 2373 lakosú nagyközség, Berettyóújfalutól 17 kilométerre, keletre fekszik. Földrajzi környezetét a Nagysárrétnek nevezett táj alkotja, amely a XIX. század közepéig - amíg a vízszabályozások a mocsarakat nem szárították ki és vizét a Berettyó ásott medrébe nem vezették el - mocsár, ingovány és nádtenger volt. A község nevének első említése a Váradi Regestrumban 1215-ben történik. Mai földrajzi helyét valószínűleg 400 évvel ezelőtt, 1495-ben foglalta el. Hosszan elnyúló település.
A község központjában álló 1809-ben épült zsindelyfedésű református templom védett, műemlék jellegű épület.
A régi piactérből kialakított parkban látható Győrfi Sándor szobrászművész második Világháborús emlékműve, a Sárrét egykor jellegzetes madaraival, a daruval, mely a település címerében is szerepel.
Az Echerolles család hajdani kastélya helyenként középkori hangulatú, néhol neobarokk díszítésű, kecses saroktornyokkal tagolt, összességében kissé franciás, romantikus kastély igen érdekes látványosság.
A Művelődési Ház parkjában található Tájház az itt élő emberek életébe nyújt betekintést.
Füstpusztán a múlt tanufája, a 250-300 éves kocsányos tölgy védett természeti érték, mely az ott lévő kastéllyal harmonikusan illeszkedve, emlékeztetnek az egykori angol tájképi stílusban kialakított parkra.


http://ea.bloglog.hu/page/5/

komment
süti beállítások módosítása