Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nádudvar - 2013-07-06 14:53 szombat

2014. február 08. 18:35 - Andre Lowoa

Nádudvar 9077 lakosú hortobágyi város, a Hortobágy szélén, a Kösely folyócska által körbefogott ősi település, már a neolit korban is lakott volt. Nevét az árterekben mindenhol előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. A történelem viharaiban a település többször elpusztult, de mindig újjáépült, fejlődött. A település a fazekasságáról évszázadok óta híres. Itt készítenek népművészeti feketekerámiát. A nevében megmaradt egykori falukép udvarait, talán az egész települést nádfalak vették körül. 1594-ben a törökök, csaknem teljesen elpusztították. A mocsarakba menekült lakosság lassan települt vissza, elsősorban állattenyésztésből élt. Kiváló minőségű agyaglelőhelyei miatt évszázadokkal ezelőtt kialakult fazekasmesterségét a XIX. század közepén már 55 mester művelte. 1950-ben alakult meg az országosan ismert Vörös Csillag Termelőszövetkezete, mely kiváló terméseredményeivel és nagyfokú szervezetségével emelkedett ki. A településen több, országosan is jelentős gazdasági társaság működik.
A helységben két műemlék jellegű templom van. A barokk stílusú református templom 1774-ben épült, a kora klasszicista római katolikus templomot 1819-ben létesítették. Az itt élők nagy figyelmet fordítanak a hagyományok ápolására és továbbéltetésére. A pásztorművészet különböző ágaiban ismert mesterek éltek és élnek itt. Az alkotások a XVIII-XIX. században népi barokk stílusban épült református parókia épületében lévő állandó kiállításon tekinthetők meg.
A nádudvari kulacskészítők és az Ady Endre Művelődési Központ a térség meghatározó intézménye.




http://ea.bloglog.hu/page/5/

komment
süti beállítások módosítása