Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Füzér

2014. január 20. 17:42 - Andre Lowoa

Füzér 579 lakosú község Sátoraljaújhelytől 28 kilométerre, északnyugatra fekszik.

A vár Kompolt nembeli Andronicus tulajdona volt a XIII. század elején, tőle vásárolta meg II. András király. 1430-tól a Perényiek birtokolták, a mohácsi vész után Perényi Péter a kápolna alatti dongaboltozatos helyiségben rejtegette a magyar koronát. A császári csapatok 1683-ban robbantották fel. Legrégibb része a belső tornya. Legszebb része a román kori falakon álló, két emeletre osztott palotakápolna.
A római katolikus temploma a XIII. században, a református temploma 1785 után épült.
Jelentős emlék az 1879-ben épült Tájház és a Lászlótanyai Károlyi-kastély.


http://em.bloglog.hu/page/7/



 Szent István király templom

A templom elődje a XIII. században épült román stílusban. 1759-ben alakították át barokk stílusban. Tornyát az 1804-es bővítéssel egy időben építették. Az 1854-es tűzvészben berendezése megsemmisült, kivéve a copf szószék hangvetőjén a Jó Pásztor festett faszobrát, valamint a neobarokk oltáron álló két, Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázoló barokk szobrot. A főoltárképet Jozef Gubalski festette 1870-ben.

Az 1996-ban végzett renováláskor a vakolat leverése és a fal megbontása során került elő a régi templom román stílusú kapuja, és három XV. századi, viszonylag nagy területen elhelyezkedő falképtöredék.

komment
süti beállítások módosítása