Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Olaszliszka

2014. január 17. 12:49 - Andre Lowoa

Olaszliszka 1813 lakosú község a 37-es főközlekedési út és a 80c-s/Sátoraljaújhely-Szerencs-Miskolc-Budapest/ vasútvonal mentén, a Bodrog partján, Sárospataktól 15 kilométerre, délnyugatra fekszik.
A református temploma 1787-1808 között, a gótikus stílusú római katolikus temploma a XIV. században, a Kossuth-ház 1820 körül épült.

http://em.bloglog.hu/page/7/





Istenszülő Oltalma görög katolikus templom



 Nagyboldogasszony-templom

A templom 1320-ban épült. A legidősebb része a torony, amely katonai őrtoronynak épült. Az erkély magasságában kandalló van: itt tanyáztak a katonák, akik kötélhágcsón jutottak fel. Az erkély fölött a torony kezdetben sisakos volt. Az 1830-as években egy dühöngő orkán a sisakot ledöntötte a nem messze lévő Bodrogba. A torony gótikus stílusban épült. A sisak helyére csonka tornyot építettek eklektikus stílusban, melynek tetején négy oldalról kiemelkedő oszlopok vannak, miáltal az egész torony egy várszerű építményhez hasonlít.
A toronyhoz épített templom is gótikus stílusban épült, amit bizonyít az a szép gótikus bejárat, amit a hatvanas években találtak meg a déli oldalon, befalazva.
A templom hajója barokk stílusú, 1634-ben alakította át Stenczel Dániel eperjesi mester, kinek gyönyörű kőműves címere a bejárat fölött van. Tehát a templom oldalfalai a gótikus időkből valók, az újabb barokk homlokzatát 1634-ben kapta.
A sekrestye falába egy kőkereszt van illesztve azzal a felírással, hogy midőn a templomot az 1772. évben a tolvajok kirabolták s a templomból lopott tárgyakkal a Bodrog folyón keresztül menekülve, azt a folyó közepén elejtették, Csodálatos módon a vízből kiemelkedtek a kincsek.
A templom belsejét 1937-ben festették ki. Az első kupola a magyar szenteket ábrázolja, Szent István felajánlja a koronáját és országát Máriának. A második kupola a Szent Háromságé és a négy Evangélistáé. A harmadik: Mária mennybemenetele.

komment
süti beállítások módosítása