Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Monok

2014. január 16. 09:26 - Andre Lowoa

Monok 1811 lakosú község, Szerencstől 11 kilométerre, északnyugatra fekszik.
A település szülötte Kossuth Lajos, akinek a copfstílusú, 1780 körül épült szülőházát a XIX. században átalakították, jelenleg múzeum.
A Monaky-kastély a XVI. századi négyszögletes épület, egyik sarkán hengeres harangtoronnyal a dombon áll. Körítőfal-maradványai ma is láthatók.
Az Andrássy-kastélyt 1760-ban, barokk stílusban Andrássy István építette. A XIX. században klasszicista módon átalakították. Egyemeletes, középrizalitja földszintjén 4 dór oszloppal rendelkezik. A földszinten levő házikápolna mennyezetét Krisztus feltámadása ábrázolás, a csengelyekben az egyházatyák 1770-ből láthatók. Főoltárán feszület található. Figyelemre méltók még a Mária és János evangélista faszobra, a barokk szószékek, a rokokó padok.
Az Andrássy-kápolna 1770-ben épült.
A római katolikus temploma 1330 körül, a Kálvária 1910 óta, valamint református templom 1794 óta a település képébe illik.

http://em.bloglog.hu/page/7/





 Sarlós Boldogasszony-templom

A templom 1814-ben épült, klasszicizáló, késői barokk stílusban. 1923–24-ben gróf Széchényi Aladár támogatásával a falakat díszítő elemeket meghagyva átfestették a templomot. 1956-ban ismét felújítottak, a gazdagabb mintázatú, szinte az egész falfelületet elborító, világosabb színekkel festett freskókat Takács István mezőkövesdi festőművész készítette, a díszeket Körényi József tervezte.




 Szent Kereszt Felmagasztalása kálváriakápolna

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/monok/index.html



Szent Orbán iskolakápolna

komment
süti beállítások módosítása