Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Abaújvár - Pányok

2014. január 15. 10:01 - Andre Lowoa

Abaújvár 321 lakosú község a magyar-szlovák határ közelében, Gönctől északkeletre, 11 kilométerre fekszik. A földvárát Kézai Simon szerint Aba Sámuel király építette, valójában a X. század végén már fennállt. Az Árpád-korban Újvár megye székhelye, 1046-ban, a pogánylázadásban megostromolták, 1242-ben a tatárok nem tudták elfoglalni. A várnagyát utoljára 1332-ben említik, utána jelentőségét elveszítette. A Hernád fölé magasodó trapéz alaprajzú földvár átmérője 245, illetve 235 méter, a terülte 3,9 hektár. Sáncainak belső magassága 3-4,5 méter, a külső térszint fölé átlag 15 méterrel emelkedik. Bejárata a keleti szélén, itt egy feltöltődött mély árok védte. A faszerkezetes sánc koronáját a XIII. században kőből épített várfallal erősítették.
Jelentős emléke a református templom, mely kora gótikus stílusban épült a XIV. században, kerítőfalát 1793-ban újították meg. A támpilléres szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, egyetlen eredeti gótikus ablaka van. A torony alatti kapuzata pálcatornyos, gótikus. A szentély kétbolt-szakaszos, csillagos zárókövekkel, a déli oldalon csúcsíves, az északin félköríves fülke található. A diadalív bélletén festett Szent László mellkép, a szentély déli falán XIV. századi freskótöredék van. A faragott szószékét 1652-ben építette Száraz Kata, felette áttört fa hangvető húzódik. A templom 1866. évi renoválásakor épült neogótikus kőtornya.



Pányok 105 lakosú község a magyar-szlovák határ mellett a Hernád partján, Gönctől északkeletre, 10 kilométerre fekszik. Szép, ősi hagyományokat őriz a település.
A református temploma az 1800-as években épült.


http://em.bloglog.hu/page/9/





komment
süti beállítások módosítása