Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Abaújszántó - 2013-07-05 14:12 péntek - Baskó - Sima

2014. január 14. 18:32 - Andre Lowoa

Abaújszántó 3548 lakosú város a 98-as/Szerencs-Hidasnémeti/ vasútvonal mentén, Encstől 14 kilométerre, délkeletre fekszik. Évszázadok keresztül Hegyalja jelentős mezővárosa volt.

A XIV. századi római katolikus temploma gótikus, késő barokk átalakítással, fallal kerítetve 1804-ben épített. A homlokzati tornya a második emelettől nyolcszögű, támpilléres, szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. Hajója ablakait befalazták, boltozata csehsüveg, a szentély csillagboltozatú. A késő gótikus szentségháza csipkés toronyban zárul. A barokk főoltárkép Jézus szíve tiszteletére szentelt, a szentély jobb oldalán a mellékoltár képe: Szent István keresztet állít, a kassai Klimovics Imrétől 1854-ből. A szószék és a fapadok barokk, a fa keresztkút copf stílusú.
A református temploma 1751-ben készült el.
A barokk stílusú görög katolikus templom 1791-ben lett felszentelve.
A barokk stílusú evangélikus temploma 1798-ban épült.
A Jászay téren zsinagóga található.
A Patay – kastély 1820-ban épült klasszicista stílusban a Cekeházi részen.
Helytörténeti Múzeumának egy 1820-ban épült épület ad otthont, ahol a község történetét, a mezőváros híres iparát bemutató kiállítást tekinthető meg.
A település közelében lévő Aranyos-völgy kedvelt kirándulóhely. Környezete jelentős természeti terület.



Baskó 237 lakosú Zemplén-hegy melletti község, Encstől 25 kilométerre, északkeletre fekszik. Vulkanikus eredetű, kúp alakú hegyek ölelik körbe a települést, amelyen egy hegyi patak csörgedezik végig. A terület a védett magashegységi kárpáti flóra része. Jelentős emléke a temploma.



Sima 21 lakosú község Encstől 20 kilométerre, keletre fekszik.


http://em.bloglog.hu/page/9/




 BASKÓ Istenszülő oltalma görög katolikus templom

A templom 1790-ben épült.

komment
süti beállítások módosítása