Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Boldva - Ziliz

2014. január 09. 15:43 - Andre Lowoa

Boldva 2429 lakosú Bódva parti község a 94-es/Tornanádaska-Miskolc/ vasútvonal mentén, Sajószetpétertől keletre, és Edelénytől délkeletre, 11-11 kilométerre a Cserehát dombvidék déli részén fekszik.
A református temploma eredetileg bencés apátság Keresztelő Szent János tiszteletére 1175-1180 között épült monostora 1203-ban leégett. 1285-ben az úgynevezett második tatárjáráskor szerzetesei Somogyvárra menekültek, azóta plébániatemplom. A XVI. század közepe óta a reformátusoké. Román kori, eredetileg kéttornyos, háromhajós, félköríves szentélyű bazilika. A szentély melletti délkeleti torony árkádos-szoknyás fasisakja 1755-ből való. A déli bejárati kapu és a szentély csúcsíves ablakai XVI. század elejei átépítését bizonyítják. Az oldalhajókat féloszlopokkal tagolt pillérek választják el a főhajótól, szentélyeik egyenes záródásúak. A templom északi oldalához kapcsolódott egykori monostorépület, míg déli előtt 12 méter átmérőjű keresztelőkápolna állt. A monostorban írták a Pray-kódexet, amely az első összefüggő magyar nyelvemléket, a Halotti beszédet is tartalmazza. Ez utóbbi kezdősorai a déli bejárat előtt kőből kirakva olvashatók.


Ziliz 444 lakosú község, Edelénytől 7 kilométerre, délre fekszik a 94-es/Tornanádaska-Miskolc/ vasútvonal mentén, a Bódva-patak alsó folyásánál.
A faluban ezeréves kocsányos tölgy található. Megtekintésre érdemes az 1926-ban épült református templom is.

http://em.bloglog.hu/page/9/



 BOLDVA Szeplőtelen Fogantatás templom

komment
süti beállítások módosítása