Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Komjáti - Tornabarakony - Tornaszentandrás

2014. január 07. 11:24 - Andre Lowoa

Komjáti 348 lakosú község a 27-es főközlekedési út és a 94-es/Tornanádaska-Miskolc/ vasútvonal mentén, Szendrőtől 23 kilométerre, északra fekszik.



Tornabarakony 28 lakosú község Szendrőtől 15 kilométerre, északkeletre fekszik.




Tornaszentandrás 299 lakosú község az Aggteleki Nemzeti Park mellett, Szendrőtől északra, 24 kilométerre fekszik.
A római katolikus temploma román kori, a XII-XIII. század fordulóján épült. A XIV. században nyugat felé gótikus hajóval bővítették.



http://em.bloglog.hu/page/9/




 KOMJÁTI Rózsafüzér királynője-templom




TORNABARAKONY Istenszülő születése-görög katolikus templom



 TORNASZENTANDRÁS Szent András-templom

A templom a XII. században épült román stílusban, a XIV. században gótikus bővítést kapott. Belsejében e korból származó falképek láthatók.Ebből az időből származnak a diadalív és a falak alakos falképei, melyek Szt. András legendáját, apostolokat és királyokat ábrázolnak. Az ország egyetlen ikerszentélyes temploma.

A török alatt rommá vált templom újjáépítését a XVIII. század közepén kezdték meg. A templom barokk berendezése: festett karzata, szószéke ekkor készült. Külön értéket képvisel népies barokk stílusú fa Mária-szobor és a XIX. században készült, népies karzat és szószék. A műemlék jellegű helyreállításnál elsősorban a régebbi korok emlékeit őrizték meg.

Magyarországon egyedülálló módon, a délnémet és cseh bányavidékek szokásainak megfelelően épült kettős szentéllyel a - fenti vidékeken bányászvédőszentnek számító - Szent András tiszteletére szentelt templom. Egyesek szerint II. András király felesége, Gertrúd királyné kíséretébe tartozó meráni stílust képviselő építészek alkalmazták az ikerszentélyes formát.

komment
süti beállítások módosítása