Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Balajt - Damak - Edelény - 2013-07-04 07:07 csütörtök - Ládbesenyő

2014. január 07. 18:37 - Andre Lowoa

Balajt 436 lakosú község Edelénytől 5 kilométerre, északkeletre fekszik. A helység 1991. október 1-je óta önálló, előtte Edelényhez tartozott.


Damak 279 lakosú község Edelénytől 7 kilométerre, keletre fekszik. A helység 1992. március 1-je óta önálló, előtte Edelényhez tartozott.



Edelény 11088 lakosú város a 27-es főközlekedési út és a 94-es/Tornanádaska-Miskolc/vasútvonal mentén a Bódva partján fekszik.
A református temploma kora gótikus, XIV. századi, 1696-ban épült kőtoronnyal, fagalériás sisakkal. Eredeti bejárata a déli oldalon, a faragott gótikus kőkapun bibliai felirat van 1785-ös évszámmal. A hajó és a szentély északi falán gótikus ajtókeretek jelzik az egykori oldalkápolnát, illetve a sekrestyét. Festett szószéke 1705-ből való.
A borsodi református templom 1789-97 között épült festett famennyezettel.
A görög katolikus templom 1983-ban épült, benne értékes ikonok találhatóak.
A volt L’Huiller-Coburg-kastélyt L’Huiller Ferenc egri várparancsnok építette. A földszintes oldalszárnyak XVIII. századiak, mai formájukban XX. századi kialakításúak, barokk 85 méter hosszú, egyemeletes középrészén kétemeletes, két kerek saroktoronnyal vázas főpárkányú középrizalittal. Az északi homlokzaton az építtető címere, a délin ugyancsak az ő, valamint felesége családja, a Santa Croce-k címere. A nyolcszögű előcsarnokból lépcsőn megközelíthető a 8 méter magas díszterem, a „Nyári ebédlő palota”. A díszteremhez kapcsolódó szobákat falfestmények, stukkós mennyezet, copf kályhák díszítik. A kastélyt a Boldva mellékága veszi körül. A nagy francia parkja elpusztult.
A Borsodi Tájház termeiben a borsodi földvár ásatási leletanyaga és a két Világháború között itt élő parasztság életanyaga látható.



Ládbesenyő 341 lakosú község Edelénytől 7 kilométerre, északkeletre fekszik. A helység 1993. június 1-je óta önálló község, előtte Edelényhez tartozott.



http://em.bloglog.hu/page/9/




 BALAJT Szent József a munkás templom



 Andrástanyai Magyarok Nagyasszonya , Rózsafűzér királynője templom



 LÁDBESENYŐ Szent András apostol templom

komment
süti beállítások módosítása