Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dövény - Felsőnyárád - Jákfalva

2014. január 05. 20:57 - Andre Lowoa

Dövény 320 lakosú község Kazincbarcikától 18 kilométerre, északnyugatra fekszik.
Jelentős emlékei a népies lakóházak és a Bolváry-park.



Felsőnyárád 1060 lakosú község Kazincbarcikától 12 kilométerre, északnyugatra fekszik.




Jákfalva 488 lakosú község Kazincbarcikától 17 kilométerre, északnyugatra fekszik.



http://em.bloglog.hu/page/8/




 DÖVÉNY Jézus Szíve-iskolakápolna



 FELSŐNYÁRÁD Jézus Mennybemenetele templom

A Perényiek Szent János tiszteletére pálos kolostort emeltek a településen. A XVI. században a település török hódoltság alá került, ezért elnéptelenedett, és csak 1687 után kezdett újranépesülni református lakókkal, akik 1720 körül fatemplomot építettek maguknak. 1769-ig beköltözött kis létszámú katolikus lakosság filiaként a szuhogyi plebániához tartozott. 1793-ban amikor a reformátusok megkezdték új kőtemplomuk építését, a katolikusok bekerítették azt a helyet, ahol az ősrégi katolikus templom romjai álltak, és ott egy kis kápolnát szerettek volna felépíteni. A tervezett kápolna 1840-ig nem épült meg. Amikor az érsekség 1843-ban plébánia felállítását rendelte el, már fennállott a kápolna. 1859-ben a kápolna majdnem összedőlt. 1862-ben Bronts István rimaszombati építésszel új templom építésére kötöttek szerződést, aki az építkezést 1864-ben fejezte be, és a templom köré "védfalat" állított. Az Urunk mennybemenetelét ábrázoló oltárképet az érsekség Cséka Károly egri festővel készíttette el. A mennyezeti freskókat Takács István mezőkövesdi festőművész alkotta az 1930-as évek elején.




 Szent Anna-templom

2001-ben, az evangélikus egyház visszakapta a romos iskolaépületet. Felcsillant a remény: lehetőség nyílik egy ökumenikus templom építésére. Összefogott a falu. Az evangélikus, a római katolikus, a református egyház, a helyi önkormányzat és a szlovák kisebbségi önkormányzat, valamint a hívek adományaiból felújított és vizesblokkal, gázfűtéssel is ellátott épület egy kis toronnyal kiegészítve száz lélek befogadására alkalmas templommá alakult. A birtokbavétel 2004. november 20-án történt, amikor Seregély István római katolikus egri érsek is megszentelte az evangélikus tulajdonú, de immár ökumenikus használatú templomot.



 Harangláb


 JÁKFALVA Régi Harangláb

komment
süti beállítások módosítása