Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dédestapolcsány

2013. december 29. 15:55 - Andre Lowoa

Dédestapolcsány 1631 lakosú Láz-bérci víztározó melletti község, a 87-es/Putnok-Eger-Füzesabony/ vasútvonal mentén, Kazincbarcikától 21 kilométerre, délnyugatra fekszik. A település Dédes és Bántapolcsány egyesítésével jött létre 1950-ben. Dédes a XII. században várjobbágyok lakta falu volt. Tapolcsányt szintén a dédesi várbirtokként említik a források.
Meredek mészkősziklán áll a római katolikus templom, melyet 1820-ban építettek. A hagyomány szerint eredetileg a pálos-rendi kolostor állt a helyén.
A dédesi református templomot 1608-ban építették, fatornyos volt és zsindellyel fedték. 1800-ban a kor szokásainak megfelelőn átépítették, csak a román és gótikus falak és ablakok maradtak meg.
A tapolcsányi református templom 1796-ban épült késő barokk stílusban, síkmennyezetes hajóját magyaros mintákkal festett kazettaburkolat díszíti.
A dédesi várat Ernye fia István építtette a XIII. század második felében. A vár a Bán-patak szűk völgye felett emelkedő mészkőszirten állt, egykori bronzkori földvár helyén. A későbbi századokban királyi vár volt. 1567-ben Hasszán temesvári basa ostromot indított a vár ellen. Bárius István várkapitány miután nem bírtak a török túlerővel szemben a vár közepén álló toronyba hordatta a puskaport és egy kanócot vezetett oda. Amíg a hosszú kanóc leégett, a védők az éj leple alatt elhagyták a várat. A törökök üdvrivalgással rohantak be a nyitva talált kapun, és a felrobbanó puskapor 400-nál több törököt röpített a levegőbe. A basa bosszúból a várat leromboltatta, és többé nem is épült fel.
A falu lakói híven őrzik a palóc néphagyomány emlékeit. Még ma is készítenek szőtteseket, hímzéseket, fafaragásokat.



http://em.bloglog.hu/page/8/



 Szent György Vértanú templom

A templom 1820-ban épült.

komment
süti beállítások módosítása