Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Feldebrő

2013. december 06. 04:51 - Andre Lowoa

Feldebrő 1133 lakosú község a 84-es/Kisterenye- Kál-Kápolna/ vasútvonal mentén, Füzesabonytól északnyugatra, 20 kilométerre fekszik.
A Szent Márton plébániatemplom stílusa román-barokk. Hazánk egyedülálló műemléke. A legújabb kutatások szerint a kora Árpád-korban emelt öthajós, centrális elhelyezkedésű sírtemplom alatt altemplom van sírkamrával. A Szent Kereszt tiszteletére emelt templom őrizhette Aba Sámuel király hamvait mindaddig, míg végső nyughelyére, a sár-hegyi monostorba nem került. A templom mellett épült kis monostor maradványait is megtalálták az 1972-1982 között lefolyt ásatások során. Az altemplom XII. századból származó freskói Magyarországon egyedülállóak. A XIII. század kezdetén falusi plébániatemplommá alakították az építményt, északi és déli részét lebontották. A török pusztítás idején a település elnéptelenedett, a templom elpusztult. 1743-ban egyszerű, falusi, barokk templommá alakították át. Már a XIX. század második felében felismerték az altemplom jelentőségét. Az 1920-30-as években pedig az altemplom ásatásait is elvégezték.



http://em.bloglog.hu/page/8/



 Szent Márton püspök templom

A templom XI. században épült, a XII-XIII. században átalakították.

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/feldebro/index.html


komment
süti beállítások módosítása