Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ostoros

2013. december 04. 17:38 - Andre Lowoa

Ostoros 2399 lakosú község Egertől 4 kilométerre, délkeletre fekszik. 1950-ig Borsod megyéhez, majd 1950 után Heves megyéhez csatolták. Nevét az Ostoros patakról kapta, melyet már Anonymus is említ. Oklevelek tanúsága szerint 1332-ben az Wstaras Welgh /Ostoros-völgy/ helynevet említik. Ebben az időben a bélháromkúti apátság birtoka volt. I. Lajos király 1367-ben az Ostoros nevű apátsági birtokot újranépesítő jobbágyok részére háromévi adómentességet biztosított. A mai napig meghatározó jellegét a szőlő léte adta, melyet először 1446-ban az egri káptalan telepítette a falu határának jelentős részébe. Eger 1552 évi ostroma idején a törökök teljesen felégették. A megmaradt 12 jobbágy 1558-ban is még pincében lakott, házuk nem volt. 1566-67-ben Kara Dsófer hatvani bég ismételten elpusztította. A török pusztításának, zaklatásának következtében a bélapátfalvai apátság is elnéptelenedett, ekkor Ostoros a Szarvaskői püspöki vár tartozéka lett. Ismét datálódva szántóföldi gazdálkodás megszűnt, csak bortermelésből éltek a lakosok. Eger 1596 évi eleste után a kamara elzálogosította. 1638-ban Ostoros néptelen puszta, a határ Bárcay és Barius uraknál volt zálogban, tőlük Czeglédy Albert nagyprépost váltotta vissza. A birtokot 1700-ban az egri papnevelde kapta meg, s csak ezután 1715 körül kezdett ismét Ostoros benépesülni. Jellegzetessége sokáig a falunak a pincében kialakított lakás volt. A mai napig lehet még látni a pincesoron ezekből a “barlang-lakásokból”, amiket már csak emlékként őriznek. A török időből maradt emlék a “Csúnya munka” is. Darázskőből rakott megfigyelő állás, ahonnét a Tiszáig meg lehetett az Alföldet figyelni: A XV. században telepítet szőlő újra és újra fogant a község határában. Jelenleg is a szőlő és a bor termelés biztosítja Ostoros fő megélhetési lehetőségét. A termelői őslakosság mellett Eger város közelsége, a Bükk gyönyörű lankái és a kellemes környezet vonzza az ide települőket. Ennek következtében egyre inkább “alvó-településsé” válik Ostoros, a “kertvárosi” jelleg egyre jobban érvényesül a településen.
Több emelet magasságban épült pincerendszer nem kis gondot okoz, de a megmentése napjainkban is folyik, hiszen ezek is szinte országosan egyedülálló képződménybe vájt járatok is meghatározói az ostorosi kiváló minőségű boroknak.


http://em.bloglog.hu/page/8/



 Szent István király templom

A templom 1724-ben épült barokk stílusban, és Mindenszentek tiszteletére szentelték. 1811-ben renoválták és kibővítették. Ma is látható formáját 1906-ban nyerte el, ekkor épült a két oldalhajó is.

komment
süti beállítások módosítása