Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felsőtárkány

2013. december 04. 17:38 - Andre Lowoa

Felsőtárkány 3213 lakosú bükki község, a 321-es/Felsőtárkány-Sziklaforrás-Stimeczház/ vasútvonal mentén Egertől 6 kilométerre, északkeletre fekszik. A falu felett magasodó Vár-hegyen a kőkorszak óta mindig állt erősség, a középkori várának nyoma is alig maradt. A közeli Barát-réten karthauzi kolostor emelkedett, amely a török időkben teljesen elpusztult. Közvetlenül a tó feletti területen már Mátyás király korában püspöki nyaralókastély állott. A barokk korban Barkóczy püspök építetett négytornyú kastélyt, melyet azonban puritán utóda lebontatott.
A római katolikus temploma késő barokk stílusú építmény. 1785-1793 között alkotta Francz József. Nagyméretű, órapárkányos, hagymasisakos homlokzati toronnyal rendelkező nagyméretű, egyhajós épület. Egyszerű a külső formája, belseje kétszakaszos, öblös hajóval, emeletes kórussal. Giacomo Adami és Giovanni Adami sokféle márványból faragta a templom igen szép fő- és mellékoltárát. A berendezés színvonalas barokk munka.


http://em.bloglog.hu/page/8/



 Bűnbánó Szent Mária Magdolna Templom

A barokk templomot 1785-90 között építtette Eszterházy Károly. Az oltárokat 1793-ra készítette el Giacomo és Giovanni Adami, kőszobrait Mózer József faragta. Ide került a lebontott kastély kápolnájából az úrmutató és a kehely.

A falu fölött magasodó Vár-hegyen a kőkorszak óta mindig állt erődítmény, középkori várának azonban nyoma is alig maradt. A település első okleveles említése 1261-ből való. A XIV-XV. században még külön létezett Felsőtárkány és Alsótárkány is. 1330-1335 között karthauzi szerzetesek költöztek a faluba. A közeli Barát-réten emelt kolostoruk a török időkben teljesen elpusztult. Közvetlenül a tó feletti területen már Mátyás király korában püspöki nyaraló kastély állott. 1526 után előbb Felsőtárkányt, majd Alsótárkányt rombolták le a törökök. Később Alsótárkány ismét benépesült, de nevét Felsőtárkányra változtatta. A barokk korban Barkóczy püspök építtette a négytornyú kastélyt, melyet utóda lebontatott.

komment
süti beállítások módosítása