Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mátraszentimre

2013. november 28. 07:03 - Andre Lowoa

Mátraszentimre 569 lakosú község Pásztótól 22 kilométerre, keletre fekszik. A helység az ország legmagasabban fekvő települése 835 méter magasságban. Mátraszentimréhez közigazgatásilag hozzátartozik Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Galyatető, Fallóskút és Bagolyirtás. A település történetéről a mai napig megoszlanak a vélemények. Minden valószínűség szerint már a XVII. században éltek itt üvegfúvással foglalkozó mesteremberek. Erre utal a települések XX: század elterjedt régi neve is. Ötházhuta-Mátraszentimre, Fikalitáshuta-Mátraszentlászló, Óhuta-Mátraszentistván. A Mátrát valójában csak a XX. század első felében fedezte fel a magyar középosztály, akik a kedvelt felvidéki üdülőhelyek helyett kerestek egy hasonló adottságú térséget. A települések mai napig őrzik eredetük szlovák mivoltát, különösen az elmúlt években vett komoly lendületet a testvérfalvak kapcsolata.
Az új római katolikus templom 1980-ban épült Németh Mária tervei szerint andezit kőből épült. Különálló harangtornya van. Színvonalas belső berendezése Kákonyi Asztrik nevéhez fűződik.
A három falu temploma, a három helyi falurész között magában álló, bazaltból épült, homlokzati tornyos, némiképp a román templomokra emlékeztető épület 1940-ből.
Az ide látogató több tízezer turista háborítatlan csendje és egyedülálló klímája miatt keresi fel a vidéket. Orvosilag igazolt, hogy a térség éghajlata igen kedvező, különösen az asztmás betegek számára. Mindazoknak ajánlható a környék, akik szeretik a magas hegycsúcsokat, mint az Ágasvár, a mélységben zubogó patakokat, mint a Csörgő-patak, a különleges természeti ritkaságokat, mint a Csörgő-szurdok.



http://em.bloglog.hu/page/8/




 Fallóskúti templom, Erdők királynéja-kápolna

Mária kápolna

A felső-mátrai templomok közül talán a legismertebb a fallóskúti Mária-kápolna, ahová jelzett turistaút visz. Kényelmes sétával elérhető Mátraszentimréről. Az egyre bővülő Mária-kápolnát ezrek keresik fel évente, ma már országszerte ismert zarándokhellyé vált. Autóbusszal vagy gépkocsival egészen közel juthatunk a kápolnához, ahonnan már csak pár száz métert kell gyalog megtennünk. A kápolna fehér tornya már messziről látszik. A szépen rendben tartott, gondozott környék meghitt hangulatot kölcsönöz az idelátogatóknak. A kápolna előtt a különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációk Rácz Gábor iparművész alkotásai. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el 1992-ben, melyhez még a tengerentúlról is érkeztek adományok. Közvetlenül a kápolna előtt két kiépített kútból meríthetjük a csodatevő vizet. 1996-ban készült el a szabadtéri oltár, illetve a kápolna előtti márvány Mária-szobor. A szobor talapzatából két csapon át lehet vizet meríteni.

Erdők királynéja templom
Az elmúlt évek során folyamatosan bővült a látnivalók köre, faragott kapu fogadja a látogatókat, befedték a kápolna előtti Mária-szobrot. Az új Béke királynéja templomot 2006. június 3-án szentelték fel. A zarándokhely több évtizedes fejlesztésében komoly érdemei vannak a települések plébánosának, Kacsik Árpádnak. Fallóskút sajátossága, hogy itt élt 2011-ig, (haláláig) Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál, aki szívesen mesélt a zarándokoknak a kápolna történetéről, Klára asszonyról, aki férjével meglelte a forrást.

A Búcsújárohelyről bővebben:

http://bucsujaras.hu/falloskut/index.html



 Galyatetői Magyarok Nagyasszonya templom

A templom a két világháború között épült, Nagyszálló előkelő polgári vendégei részére biztosított legyen a vallásgyakorlás. A Nagyszálló után valamivel később, 1942-ben szentelték fel a templomot.
A templom harangján a következő felirat olvasható: „Ezt Szmrecsányi Lajos egri érsek ajándékozta, amikor hős honvédeink a Donnál a vörös áradat ellen harcolnak. 1942.”
Kodály Zoltán 1942. április elején üdülés közben, a korábbi vázlatok felhasználásával fejezte be az orgonára írt Csendes misét. Jelenleg a galyatetői Kodály-kápolnában emléktábla hirdeti ennek a híres alkotásnak a helyszínét. A kápolnában látható a zeneszerző portréja is. Ez nem véletlen, hisz Kodály bőségesen adakozott a kis templom szépítésére. A fent említett orgonamiséből komponálta 1944-ben egyházzenénk gyöngyszemét, a Missa brevist, melyet a budapesti Szent István Bazilikában Pécsi Sebestyén adott elő. E darabját évek múlva szöveggel énekelhetővé alakította, s a tisztán hangszeres misét vegyeskarra és orgonára dolgozta át.





 Szent Imre-templom

A templom 1980-ban épült.


 Három falu - Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló temploma- Szent István király templom

A Felső-Mátra legöregebb temploma, amelyet 1942-ben szenteltek fel, Hevesy Sándor egri építészmérnök tervei alapján épült. Alapkövét 1938-ban helyezték el a három falu között lévő Sztepán-réten, a Kút (Narád)-hegy oldalában. Anyaga terméskő, rusztikusan rakva. A főoltárkép a templomépítő Szt. István királyt ábrázolja, Kátai Mihály egri festőművész alkotása. A templom azért került erre a külterületi magaslatra, mert a három falu számára készült, azonban nem tudtak megegyezni: hol épüljön fel, ezért az egri érsekség úgy határozott, hogy mindhárom falutól egyenlő távolságra legyen. Gyalogosan a templomot a Mátraszentimre - Mátraszentlászló közötti K+ ( kék kereszt ) jelzésű turistaúton kereshetjük fel. Búcsúja augusztus 20-án Szt. István király tiszteletére van. Szentmise minden vasárnap 11 óra előtt 5 perccel.

A templom látványát jól jellemzik Sík Sándor, a Mátra költőjének sorai:

"Terméskő felvértezetében,
Szürkén, majdnem fenyegetőn,
Égbeszúró háromszög fejjel
Áll a templom a hegytetőn."

komment
süti beállítások módosítása