Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kisnána

2013. november 28. 19:26 - Andre Lowoa

Kisnána 1127 lakosú mátraaljai község, Egertől nyugatra, 21 kilométerre fekszik. A terület az Aba nemzetségből származó Kompolthy család birtokközpontja volt. Valószínűleg a XII. században épült a román körtemplom, az udvarház, az egészet egy palánkvár vette körül kaputoronnyal. A Károly Róbert mellett harcoló Kompothyak országos méltóságra emelkedtek. Ekkor a román körtemplomot gótikus templommá alakítják, palotát emelnek. Az 1400-as évek végén kettős falgyűrűvel veszik körül a várat, hatalmas kaputornyot emelnek. A XV. század végén az Országh család, majd a Losonczy István az ura. A török 1543-ban foglalja el, utána az építmény romlásnak indul. 1962-1966 között állították helyre. A négyzet alaprajzú várat hatalmas vizesárok, külső várfal kaputornnyal és belső várfal vette körül. Ennek bejáratát hatalmas, ötszintes kaputorony őrizte.
A gótikus római katolikus templom négyszög alakú, majd a felsőbb szinteken nyolcszögű tornya, mérműves ablakokkal ma is áll. Láthatók a gótikus palota alapfalai, az egyéb helyiségek maradványai, a kút és Kompolthy László 1428-ból való sírkövének másolata, valamint a kőtár.
A falumúzeuma tornácos szlovák parasztházban található, kőkeretes ablakokkal. Jellegzetes „kék konyha” népviseleti darabokkal, a „hátsó ház”-ban szövőszék.
A várba a falumúzeum udvarán keresztül vezet az út.


http://em.bloglog.hu/page/8/



 Szent István király templom

komment
süti beállítások módosítása