Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Abasár - Pálosvörösmart

2013. november 28. 19:25 - Andre Lowoa

Abasár 3218 lakosú község a Mátraalján, dombos környezetben, a Sár-hegy lábánál, Gyöngyöstől 10 kilométerre, keletre fekszik. 1042-ben Aba Sámuel bencés monostort alapított, sokáig a település neve is Sár-Monostor. A hagyomány szerint Aba Sámuel temetkezési helye. A helység a Mátraalja leggazdagabb bortermelő községe.
A római katolikus temploma középkori alapítású, túlnyomórészt barokk átépítésű. A homlokzatból kilépő tornya, szoborfülkés barokk oromzata, szépen faragott ajtókerete van. Az északi oldalon román kapu maradványa látható. A tagolt templombelsőben rokokó stílusú és XVI. Lajos korabeli berendezés van, Thury György freskói díszítik. A templom mellett Aba Sámuel, kisméretű bronzszobra található.
Jelentős emléke a Kapásház, mely XVIII. századi vályogház, kőkeretes ablakokkal, nádfedéllel és szabad kéménnyel. Itt igen régi szőlőművelő eszközök és a bencés monostor kövei tekinthetők meg.
A település pincesora a Mátrafüred felé vezető országút melletti vulkáni tufába vájt pincék.
A Sár-hegy természetvédelmi terület, geológiai és botanikai érték. Oldalában műemlék kápolna áll.


Pálosvörösmart

http://em.bloglog.hu/page/8/






ABASÁR Szent Péter és Pál apostol Templom



 PÁLOSVÖRÖSMART Keresztelő Szent János születése Templom

A templom és kolostor 1334-ben épült, pálos szerzetesek lakták. A török, majd a türelmi rendelet miatt elnéptelenedett kolostor a templommal együtt a XVII. század végére rommá lett. A ma is látható templom 1893-ban épült, melyet a második világháború után félköríves szentéllyel bővítették.

komment
süti beállítások módosítása