Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Varsány

2013. november 21. 14:46 - Andre Lowoa

Varsány 1778 lakosú község Szécsénytől 5 kilométerre, délnyugatra fekszik.

http://em.bloglog.hu/page/7/




 Szent Mihály templom

Varsány plébániája már szerepelt az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben. Gótikus eredetét a déli kapu maradványa jelzi. A XVIII. században barokk stílusban alakították át. Nagyszabású, újkori bővítést végeztek 1957-ben, ekkor készült a kereszthajó, a szentély és a két sekrestye. A gótikus kapu 1963-ban került elő.

A XVIII. században barokk stílusban átalakított, Szent Mihály tiszteletére szentelt templom gótikus eredetét a déli kapu maradványa jelzi. Az 1957-es bővítés során készült a kereszthajó, a szentély és a két sekrestye.A kereszthajós, megközelítően keletelt templom falai egyszerűek, csak a homlokzatból előreugró tornyon van néhány párkány és faltükör. Újkori ablakai félkörívesek. A déli hajóoldal első és második ablaka között épségben megmaradt, csúcsíves, kő kapukeret került elő, rajta fekete, vörös festésnyomok láthatók. A második és harmadik ablak között a fal anyaga és néhány repedés jelzi a középkori hajótest sarkát. A szentély és a kereszthajó újkori. Belső terét síkmennyezet fedi, karzata egyszerű.

komment
süti beállítások módosítása