Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mátranovák

2013. november 19. 08:18 - Andre Lowoa

Mátranovák 2034 lakosú község a Mátra északi lábánál, a 83-as/Kisterenye-Mátramindszent-Mátranovák-Homokterenye/ vasútvonal mentén, Bátonyterenyétől 17 kilométerre, keletre fekszik. 1991. január 1-je óta önálló, előtte Mátraterenyéhez tartozott. A községben szép régi palóc házak maradtak meg, még él a népi kézműves hagyomány. A hegyeskei borókás védett terület.

http://em.bloglog.hu/page/9/



 Nepomuki Szent János templom

A késő barokk jellegű, dombon álló, egyhajós templomot 1800-ban építették, késő barokk stílusban. Észak-kelet - dél-nyugat tájolású, homlokzati tornya enyhe rizalittal ugrik előre. Főhomlokzatát lizénák, végigfutó koronázó-, feljebb öv-, és órapárkány, elliptikus ablak és ívelt oromfalak díszítik. A keskenyebb szentély a tízszög öt oldalával záródik, észak-nyugati oldalán sekrestyével. Oldalfalait lizénák tagolják. A bejárat félkörös kőkeretét az elmúlt években betonnal javították ki. Belső tere háromszakaszos, melyből kettőt kosáríves hevedereken nyugvó boltozat fed. A harmadik szakaszt a toronycsarnok és az ívesen áttört falú karzat tölti ki. Karzatát és egyben a torony észak-keleti falát erőteljes pillérek tartják. A karzat és az alatta lévő tér dongaboltozatos. A templomfalakat a hevedereknél alkalmazott több pár vonórúd merevíti. Berendezései közül az 1832-bõl való copf szószék jelentősebb.
Orgona Rieger (Op. 1373), pneumatikus, egy manuál (5 reg. + oktávkopula), pedál (1 reg. + pedálkopula), 2 komb

komment
süti beállítások módosítása