Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Piliny

2013. november 18. 16:11 - Andre Lowoa

Piliny 648 lakosú község Szécsénytől 10 kilométerre, északkeletre fekszik.

http://em.bloglog.hu/page/7/





 Mindenszentek templom

Nógrád megye legrégibb, jelenleg is használt három harangjának egyike, a település római katolikus templomának ékessége. A kutatók szerint a XV. század második felében készült.

A pilinyi templomtest jelentős részben középkori, felirata alapján harangjának készítése a XV. század második felére tehető. 1698-ban fa templomot építettek, míg 1713-ban a középkori templom maradványairól tettek említést. A mai templom 1745-ben épült, festett, állatalakos mennyezete volt. Mellette fa harangtorony állt. 1912-ben teljesen átalakították, új harangtornya is ekkor készült. Az egyhajós, megközelítően keletelt kegyhely előreugró homlokzati toronnyal készült. A falak egyszerűek, tagolatlanok, félköríves, újkori ablakokkal. A szentély a hajótól keskenyebb, nyolcszöges záródású. Sekrestyéje az északi oldalon van. A hajó síkmennyezetű, karzata is síkfödémmel készült. A diadalív félköríves. A templomfalakon hatalmas repedések vannak, egyes részletei életveszélyesek.



Szent Adalbert-kápolna

komment
süti beállítások módosítása