Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jobbágyi

2013. november 12. 15:38 - Andre Lowoa

Jobbágyi 2308 lakosú község a 21-es főközlekedési út és a 81-es/Somoskőújfalu-Hatvan-Budapest/ vasútvonal mentén, Pásztótól 8 kilométerre, délre fekszik.


http://em.bloglog.hu/page/7/






 Szent György templom

A falu régi, gótikus templomát 1693-ban említették s az 1711, 1715, illetve 1725-ös Canonica Visitatiók is ezt az építményt írták le. Szárnyas oltáráról 1727-bõl, kis huszártornyáról 1746-bõl s 1773-bõl vannak adatok. A középkori templom kéthajós volt, három középoszloppal, dél-nyugati sarkán elhelyezkedõ toronnyal. A középkori épület felhasználásával, barokk stílusban elvégzett átépítése 1796-ban történt. Ekkor a hajót kelet felé bõvítették, majd 1802-ben elkészült a nyugati bõvítés és az új torony is. A mai templom egyhajós, keletelt, kissé elõreugró középtoronnyal. Fõhomlokzatát szoborfülkék, koronázó-, öv-, és órapárkány, íves oromfalakon álló vázák díszítik. Oldalfalai tagolatlanok, szentélye egyens záródású. Ennek déli falához kapcsolódik a sekrestye. A belsõ tér négy csehsüvegboltszakaszos. A karzat két pilléren nyugszik, felmenõ fala három boltszakasszal van áttörve. Az építményt közelítõen kör alakú, 35-37 méter átmérõjû, 60-80 centiméter vastagságú és 1 méter magasságig álló támpilléres körfal veszi körül, melynek egyes részeit lebontották.

A településen található kápolnák:
 Temetőben és a  Szarvasgedei úton, a XX. században épültek.

komment
süti beállítások módosítása