Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szirák

2013. november 11. 05:59 - Andre Lowoa

Szirák 1203 lakosú cserháti község, Lőrincitől 19 kilométerre, északnyugatra fekszik.
Az evangélikus templom 1788-ban, copfstílusban épült. A Teleki-sírbolt a templom melletti temetőben 1784-ben, késő barokk stílusban épült.
A Teleki-Degenfeld-kastély 1690-ben, barokk stílusban épült, többször átépítették, legutoljára klasszicista-romantikus stílusban. Ebben az épületben született Teleki László, a reformkor kiemelkedő egyénisége. A kastély parkja természetvédelmi terület.


http://em.bloglog.hu/page/7/






 Nagyboldogasszony templom

Sziráknak már az Árpád kortól kezdve volt temploma, és a középkor folyamán volt időszak, hogy egyszerre kettő is, plébániatemplom és a Johannita lovagrend kéttornyú temploma. A plébániatemplomot, vagyis a mai katolikus templom elődje a Szent Őrzőangyalok tiszteletére volt felszentelve. 1773-tól a falu a földesúr által a Lutheránus hitre tért, a katolikus hitélet megszűnt a templomok elpusztultak.

A 20. század elején a katolikusoknak először csak egy imaháza volt, a kert sarkában kereszttel. A katolikus templom telkét Rétayné Ribiánszky Erzsébet adományozta az egyháznak.
A ma is látható neobarokk stílusú templomot 1931-ben szentelték fel.

komment
süti beállítások módosítása