Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyöngyöspata

2013. november 10. 19:10 - Andre Lowoa

Gyöngyöspata 2765 lakosú mátraaljai város, Gyöngyöstől 10 kilométerre, északnyugatra fekszik. A falu feletti Vár-hegyen a honfoglalás után Pata vezér kőalapú palánkvárat épített. Utódai, az Aba nemzetségé volt az egész vidék, egyik ágának kegyúri templomaként a XII. században épült egy kis román templom. Már az előző században főesperesi székhely volt a település, templomának romjai a XVIII. században még álltak. 1455-től Gut Ország Mihály lett a falu földbirtokosa. Ebben az időben a husziták bevették magukat Pata várába és csak Mátyás király személyes vezetésével sikerült onnan kiverni őket. Ezután Pata mezővárosi rangot kapott. Ebben az időben Eger és Gyöngyös után Heves megye legfontosabb települése, a szőlőművelés központja volt. Így érthető, hogy tágas, késő gótikus templommá építik át a régi egyházát. A török időkben khász város, de a nehéz adózás miatt és a harcok során jelentősége fokozatosan csökken.
A település ékessége a XV. században Mátyás király kívánságára épült római katolikus templom, Faragott főoltárát Jesse fa motívum díszíti, mely Európában is egyedülálló műkincs. A török harcok után a lakóknak volt erejük a megrongálódott templomot helyrehozni és két szép oltárt faragtatni. Az idők során eredeti szépségéből sokat vesztett templomot 1972-1978 között példásan helyreállították és így a középkori magyar templomépítészet egyik legeredetibb darabját sikerült a mai kor számára megmenteni.



http://em.bloglog.hu/page/8/




 Kisboldogasszony templom

A templomot a XV. században építették gótikus stílusban, majd a XVII. században átépítették. Az 1853-ban ismét gótikus formát kapott a tornya. Egyedüli az országban a Jézus családfáját ábrázoló oltár, a Jessze-fa. Jessze életnagyságú szobra fekszik a gyertya oltáron, törzsökéből hatalmas fa sarjad, ágain Jézus ősei, királyok, próféták - közöttük Salamon és Dávid király. Ágai körbeforgják a Mária születését ábrázoló festményt. Az ágak felett Szűz Mária látható, karján a kisded Jézussal.

komment
süti beállítások módosítása