Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Petőfibánya

2013. november 09. 16:38 - Andre Lowoa

Petőfibánya 2825 lakosú (2010. január 1.) község Lőrincitől 3 kilométerre, keletre fekszik. A település eredeti neve:Pernyepuszta 1945-ig, majd Pernyebányára változtatták a nevét. Bányásztelepülés, Lőrincihez tartozott, 1989-ben lett önálló község. Területén késő vaskori kelta leleteket találtak. A szénbánya építését 1942-ben megkezdték, de a lignit termelése csak 1945. októberben indult meg. Az itt működő Petőfi Bánya Vállalat székhelye a Gyöngyösön volt. A Petőfibányán bányászott lignit felhasználására alapozva építették meg a Lőrinci Hőerőművet. A bányavállalat Petőfibányán Gépüzemet és Vegyesüzemet hozott létre, ahol külföldi felhasználásra is gyártottak itt kifejlesztett bányagépeket. Alumínium és fafeldolgozással is foglalkoztak. Az 1960-as éve közepén a bányát a kitermelés gazdaságtalansága miatt bezárták.
A már bezárt bányát, 2007-től újra lehet látogatni évente egy vagy két alkalommal melynek több mint 100 km-es járatrendszeréből sajnos csak alig 100-150m látogatható, s ugyan ez a bánya adott menedéket és tiszta vizet a második világháborúban több száz embernek is. Illetve itt található az ország harmadik leghosszabb alagútja.


http://em.bloglog.hu/page/8/

komment
süti beállítások módosítása