Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Súr

2013. október 27. 15:50 - Andre Lowoa

Súr 1187 lakosú (2011. január 1.) község Mórtól nyugatra, 15 kilométerre fekszik a Bakony lábánál. Régi magyar vezér nevétől nyerte elnevezését. Súrt először 1436-ban említik SWR néven egy oklevélben. Eredetileg Veszprém vármegyéhez tartozott. 1441 körül a pálosok szerzik meg a települést és környékét. Az ő idejükből, 1491-ből van adat katolikus egyházáról is. A török időkben ez a település is osztozott a környék falvainak sorsában, hosszabb időre elnéptelenedett. Az elnéptelenedett falut és környékét a Zichy család vásárolta meg, s felvidéki szlovákokat telepített ide. Vályi András szerint a 18. század végén már „Népes tót falu Veszprém Várm. földes Ura Gr. Zichy Uraság, lakosai katolikusok, és evangelikusok, fekszik Csernye, és Ács-Teszér között; határja jó, erdője, legelője tágas, két malma is van a’ falu végén.” A XIX. században ágostonrendi szerzetesek költöztek ide, ők szerezték meg a környező birtokok egy részét is.
A római katolikus temploma későbarokk stílusban, 1784-ben épült.
Az evangélikus templom 1785-ben épült.
A településen Jelentős az Őskereszténység Apostoli Egyház, melynek imaháza a Zenedomb utcában található.
Érdemes meglátogatni a Grafikai Kiállítótermet, ahol Sárkány Győző grafikusművész állandó kiállítása található.


http://kd.bloglog.hu/page/13/





Nagyboldogasszony templom

Alapítva: 1729.

A község első okleveles említése Swr-néven 1436-ból származik. 1441-től a falu a pálos rendi szerzeteseké volt, katolikus egyházáról 1491-től vannak adatok. A XVI. századra elnéptelenedett település 1650-ben a Zichy család tulajdonába került, akik 1716-ban szlovákokat telepítettek le a faluban. A település és egyháza a XIX. században a klosterneuburgi ágostonrendi szerzetesek kezébe került, ők szerezték meg a környező birtokok egy részét is. A település mai gyönyörű erdei környezetben fekszik.

komment
süti beállítások módosítása