Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bársonyos

2013. október 27. 15:49 - Andre Lowoa

Bársonyos 736 lakosú (2010. január 1.) község Kisbértől északnyugatra, 8 kilométerre fekszik. Az oklevelekben 1221 és 1488 között Barsunusként, Barsunként majd Barsonosként említett település elnevezése nagy valószínűséggel egy virág nevére vezethető vissza. A XV. század elejétől benépesülő falut a török időkben felégették, így 1536 után lakatlanná vált. Két évszázaddal később a pannonhalmi bencések mezőörsi szőlősgazdákat, majd szlovákokat telepítettek területére. 1776-ban már szőlő borította az Öreghegy és a Kis-Strázsa-hegy lankáit, így a szőlő- és bortermelés viszonylagos gazdagságot hozhatott a növekvő népességű falunak. Az elmúlt két évszázad történelmi viharai ellenére Bársonyos kedvező életteret biztosított a helyben lakók és gazdálkodók számára. A község népességének fogyatkozása a munkalehetőségek fokozatos beszűkülése, a munkaképes korúak elvándorlása és a lakosság elöregedése miatt 1949 után indult meg. Termelőszövetkezetét 1959-ben alakították, egyes üzletágai napjainkban gazdasági társasági formában működnek tovább. Bársonyos lakói napjainkban közel húsz egyéni és társas vállalkozást működtetnek * Bársonyos az Ászár-Neszmélyi Borvidék része. A falu nyugati részén és Öreghegyen terülnek el azok a dűlők, ahol a híres bársonyosi szőlők vannak. A Strázsa hegy tetejéről szép kilátás nyílik nyugatra: a Kisalföldre Pannonhalmáig, sőt tiszta időben Győrig, kelet és északkelet felé pedig a Bakonyig és a Vértesig.
* Szent Orbán szobor a Föveny dűlő bejáratánál lett felállítva, a szőlősgazdák és szőlők védőszentje. A Strázsa hegy oldalában, a Föveny-dűlőben és Öreghegyen a mai pincesorok első pincéit az 1700-as évek közepe felé kezdték el építeni.
* A Strázsa hegy folytatása keleti irányban a Temető hegy. A hegy széles tetején még láthatók azok a földhányások, amelyek feltételezhetően a középkori Antiochiai Szent Margit templom helyét, kerítőfalát, és a körülötte keletkezett falusi temetőt jelölik. A dombtető közepén egy fakereszt emlékezik az itt állt templomra és temetőre.
* A falu római katolikus templomában, amely 1765-ben épült, figyelemreméltó barokk oltárkép található. A templommal szemben áll a falu legjelentősebb műemléke, a klasszicista stílusban épült plébánia. A plébánia építését az 1767-ben kezdte el a Pannonhalmi Bencés Főapátság és az 1847-ben jelentősen kibővítették. Az épület főapáti nyaralóként is szolgált.
* A faluhoz tartozó Pervátpusztán 1907-ben, századfordulós stílusban épült szép kastély látható. (Ma idősek szociális otthonaként üzemel.)
* A terület természeti értékeit, az érintetlen természeti környezeten, a szép tájon kívül néhány különleges élőlény is gazdagítja.
* Jékey-kastély


http://kd.bloglog.hu/page/13/




Szeplőtelen Fogantatás templom

komment
süti beállítások módosítása