Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bakonyszombathely

2013. október 27. 15:49 - Andre Lowoa

Bakonyszombathely 1426 lakosú (2010. január 1.) község a 13-as/Pápa-Tatabánya/ vasútvonal mentén, Kisbértől 5 kilométerre, délnyugatra fekszik. A település és környéke ősidőktől fogva ember által lakott vidék. Ezt igazolják az újabb kőkorból származó leletek / kőbalta, kőkés, kőfejsze / léte, valamint a Damjanich utcától északnyugatra található részben feltárt avarkori temető. Honfoglaláskori emlékeket a Hánta felé talált sírleletek mutatnak / karperec, kengyel, zabla /. A falu az Árpád-korban feltehetően vásáros hely volt, ahol szombatonként tartották a vásárokat, innen származtatható a középkori forrásokban szerepelő Szombathely elnevezés is. A XV. században már virágzó település, igen tekintélyes, 22 aranyforint királyi adót fizetett. A török uralom és pusztítások után az 1690-es években kezdték újratelepíteni a települést az Eszterházyak. Mária Terézia uralkodása idején Eszterházy Gábor német telepesekkel növelte jobbágyai számát. A németek a falu mellett települtek le, ezt a falurészt Németszombathelynek, a régit Magyarszombathelynek nevezték el. A két települést Bakonyszombathely elnevezés alatt 1926-ban egyesítették. A második Világháborút megelőzően a község több mint hatezerholdas határának körülbelül háromnegyed része a grófi birtokhoz tartozott. A háború eseményeinek áldozatul esett a grófi család szép, barokk stílusú, 32 szobás kastélya, a lakóházak és melléképületek nagy része leégett illetve megrongálódott. Az újjáépítéssel alakult ki a település mai lineáris szerkezete. 1948. szeptemberében megtörtént a felekezeti iskolák összevonása, államosítása. A szocialista gazdasági és társadalmi struktúra kiépülése után elsősorban a helyi termelőszövetkezet és az állami gazdaság adott megélhetést a lakosságnak, de sokan jártak be a térség központjában, Kisbéren működő üzemekbe is. Az 1970-es, az 1980-as években egyre meghatározóbb lett a háztáji gazdálkodás.
Bakonyszombathely római katolikus templomát barokk stílusban 1762-ben építették.
Az evangélikus templomát Freysing Ferdinánd móri építőmester tervei alapján építették 1793-ban.
Jelentős emlék még a harangláb az 1850-es évekből, valamint a Bakonyszombathelyi kastélypark, mely az Eszterházy-család egykori angolparkja területén számos impozáns faegyed található. A mintegy 12,2 hektáros park legnagyobb méretű faegyede egy 440 centiméter törzskör-átmérőjű japán akác és egy 414 centiméter kerületű lúc, melyek korát mintegy háromszáz évre becsülik. A parkban még számos hatalmas méretű kocsányos tölgy, kislevelű hárs, vadgesztenye, magas kőris, vadcseresznye és platán is díszítik. A park közelében 1809-ben épített műemlék magtár található.

http://kd.bloglog.hu/page/13/




Szent Imre Templom

komment
süti beállítások módosítása