Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tardos

2013. október 23. 08:18 - Andre Lowoa

Tardos 1591 lakosú (2010. január 1.) község Tatától keletre, 11 kilométerre fekszik. Első írásos említése 1217-ben történt Turdos alakban. Egyrészben a Karakó vár faluja volt, melyet Imre király 1204-ben az esztergomi káptalannak adományozott márványfejtésre, de II. Endre elvette a káptalantól, és a Koppán nemzetségbeli Paulinus és Jakab ispánoknak adta, majd visszavette tőlük, s az esztergomi egyháznak adta vissza. A falu másik része a Tardos nemzetség birtokában volt. 1244-ben a Turdos nemzetségbeli Pousa fiainak nevében, majd 1366-ban Tordas alakban jelenik meg a település neve. A falut a törökök elpusztították, majd szlovák telepesekkel telepítették újra, akik azonban nem a régi falu helyét választották letelepedésre. Emléktáblába vésték: voltunk, vagyunk, leszünk! A régi Tardos emléke ma már csak az Öregfalu dűlő nevében maradt fenn. Bárcsak a mi atyánkfiai is tehetnék ezt odaát! A községben két alkalommal is (az 1870-es és az 1904-es években) nagy tűzvész pusztított.
A község határába eső ősrégi, úgynevezett Tardosi vörösmárvány (ami tulajdonképpen mészkő és a magas vastartalom miatt vörös) bányákból már a 12. században is bányásztak. Feljegyezték, hogy Imre király innen szállíttatta a követ. 1487-ben és 1489-ben pedig Beatrix királyné a budai építkezésekhez 42 hajórakomány vörös mészkövet szállíttatott innen Budára.
A tardosi bányákból most is folyik a kövek bányászata. A település a tardosi vörös kőre - márványra - épült, amit már a rómaiak is fejtettek. Mátyás király kőfaragói is szívesen használták a római kori úton szállított kőtömböket, amelyek egy részét a budai és a visegrádi palotába építettek be. A magyar márványt a carraraival együtt emlegették egy időben.

Katolikus temploma barokk, műemlék jellegű 1775-ben épült. A templom homlokzati tornyos, műemlék. Plébániaház – szintén barokk stílusban épült.



http://kd.bloglog.hu/page/12/



Roman Catholic church in Tardos, Hungary.jpg Szent Mária Magdolna-templom

A templom 1771-1775 között épült, a korábbi épület felhasználásával, Mária Terézia építtetette. Az építész Schaden Lenárd esztergomi kőművesmester volt. A 155 m2 alapterületű paraszt-barokk stílusú templom a 200 év alatt többszöri felújítást megélt. Az 1970-es években külsőleg teljesen fel kellett újítani. Anyagi fedezetet a bel és külföldi adományok biztosítottak. 1972-ben a 200 éves plébánia helyett egy újat kellett építeni. Hívek hozzájárulásával elkezdődőtt a templombelső műszaki és díszítő felújítása, valamint a plébánia bővítése és belső átépítése.

Római kori település. A vörösmárvány bányájából kitermelt alsó-jura kori (liászkori) mészkövét a benne lerakódott vasoxid színezte vörösre. Itt dolgoztak Diocletianus császár 306-ban vértanúságot szenvedett korának híres kőfaragói: Claudius, Castorios, Semproniánus és Nikostratos. Ezért Tardos társvédőszentjének tartják őket. A plébánia középkori eredetű, az 1332–37. évi pápai tizedjegyzékben szereplő Albertus de Tudos-t egyesek e kor tardosi plébánosával azonosítják. II. Pius pápa 1464-es bullája, mint az esztergomi érsek fennhatósága alá tartozó exempt községet említi éppúgy, mint az 1562. évi nagyszombati zsinat jegyzéke és Pázmány összeírása is. A török időkben megszűnt plébániát 1733-ban visszaállították, de ekkor még, mint Héreg filiája szerepelt. 1764-ben Tardos lakosainak kérésére és a plébános jövedelmének biztosításával önálló plébániai rangra emelkedett saját anyakönyv vezetéssel.
1775-ben az érsek támogatásával megépült

komment
süti beállítások módosítása