Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Abony- 2013-06-30 07:42 vasárnap

2013. október 15. 19:14 - Andre Lowoa

Abony 15375 lakosú (2010. január 1.) Tisza-síksági város a 4-es főközlekedési út és a 100a-s/Szolnok-Cegléd-Budapest/ vasútvonal mentén fekszik. A középkorban a helyén három község állt, a névadó Aban az Árpád-kori Aba nemzetség nevét hordozza. A történelmi emlékekben is bővelkedő Abony birtokai hajdanán Kinizsi Pál uradalma alá tartoztak. A helységet egy ideig Verbőczy István is birtokolta. A török hódoltság után, újratelepült, számos kis- és középnemes épít itt kúriát. 1748-ban Mária Terézia mezővárosi rangra emelte. Járt a településen Kossuth Lajos is, gróf Széchenyi István a vasutat adta a városnak. Neveik összefüggenek a néhány éve ismét városi rangra emelkedett település mindennapjaival. Itt született Abonyi Lajos író és Márton Lajos régész.
A Szent István-templomot barokk stílusban 1773-1785 között építették. A nagyméretű, homlokzatos épületnek volutás oromzata van. Mai külseje neobarokk. Háromszakaszos a hajó, berendezési tárgyai klasszicisták, díszítése későbbi. A főoltárát Sperer Mihály 1800-ban készítette el.
A református temploma egy egyszerű barokk épület, melyet 1785-ben építettek. Külsejében klasszicizáló, festett famennyezetű karzata van.
A zsinagógája klasszicista templom a XIX. század elejéről. Magas zárt tömegű, négyoszlopos előcsarnokú, értékes épület.
A Vigyázó-kastély klasszicista épület, 1830 körül készült. Földszintes, kocsifelhajtóval, félköríves homlokzati párkányokkal. A Vigyázó család a haladó szellemű középnemesség képviselője, tudománypártoló. Vigyázó Sándor alapította a vácrátóti arborétumot. Az épület előtt álló emlékmű a Prónay-féle fehérterrorista különítmény 1920-ban történt gyilkosságára emlékeztet.
Jelentős emlék a Sivó-kúria, amely klasszicista stílusú, XVIII. századi, magasföldszintes, timpanonos-oszlopos előcsarnokkal rendelkezik.
A Lavatka-kúria 1800 körül épült, majd később átépítették.
Egy másik épület, a Tallián-Vicián kúria is klasszicista épület, de a XIX. században épült, mely nagyméretű, földszintes oszlopcsarnokos emlék.
A Beöthy-Kazinczy-kúria 1786-ban épült, saroktornyos, földszintes, copfstílusú épület, mely szép parkban helyezkedik el.
Ha többre kíváncsi érdemes felkeresni az egykori magtárat, mely a városban élt ismert íróról, Abonyi Lajosról elnevezett Városi Múzeumot, mely egy barokk kori kétszintes épületben található. A téglagyűjteménye, a kismesterségeket bemutató kiállítása mellett a település neves szülötteiről is ad némi információt.



http://km.bloglog.hu/page/12/

komment
süti beállítások módosítása