Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csemő

2013. október 13. 15:51 - Andre Lowoa

Csemő 4300 lakosú (2010. január 1.) nagyközség, Ceglédtől délnyugatra, 12 kilométerre fekszik. Ez a terület valaha az Ungvári-család birtokához tartozott, akik földjeikre szőlőt telepítettek. A XIX-XX. századfordulón kialakult homoki szőlő- és gyümölcskultúra egyik ismert vidéke, mely még most is fellelhető. A település 1952-ben Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult ki. Ekkor dőlt el az úgynevezett „csemői per”, melyben a két szomszédos város e terület birtoklásáért folytatott harca zárult le. A helység hatalmas tanyavilágot jelent ma is, hiszen lakóinak 60%-a külterületen, tanyákon él. 1997-ben a „Virágos Magyarországért” verseny I. helyezettje lett, elnyerte a „legvirágosabb település” címet. A millecentenárium alkalmából készült el a Községháza melletti Hét vezér tér szép szoborral, illetve a Templom téren a szabadtéri színpad.
A római katolikus templom Dragonits Tamás tervei szerint készült az 1990-es években. A templom érdekességei, a helyi fafaragó mester által fából készített stációképek, melyek Európa-szerte ritkaságszámba mennek.
A református templom építése 1990-es években kezdődött meg, és 1998-ban fejezték be.
Ezen a területen vásárolt egy présházat az 1986-ban elhunyt költő, Ladányi Mihály. A Zöldhalom dülőben, álló épületből emlékházat alakítottak ki, rajta emléktáblával.
A Gerje-patak mentén található a Duna-Tisza közi lápvidék egyik legészakibb maradványa, egy tőzegláp. Sok ritka, veszélyeztetett növényfajnak ad otthont. A legnagyobb botanikai értékét a terület több pontján megjelenő tőzegmoha összefüggő foltjai jelentik.


http://km.bloglog.hu/page/12/



Zöldhalmi Kisboldogasszony kápolna

A kápolna 1958-ban épült.




 Urunk mennybemenetele templom

A templom 1992-ben épült.

http://www.c3.hu/~kike/kalend99/virtemp.html

komment
süti beállítások módosítása