Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Galgaguta

2013. október 11. 15:03 - Andre Lowoa

Galgaguta 642 lakosú (2010. január 1.) község a Galga partján, a 78-as/Ipolytarnóc-Balassagyarmat-Aszód/ vasútvonal mentén, Váctól északkeletre, 26 kilométerre fekszik. Galgaguta Guta, (Kis-, Nagy-) nevét 1309-ben említette először oklevél Gutha néven. Első ismert birtokosai a Gutai család tagjai voltak. 1309-ben Gutai István nevét említették, aki Bágyoni Kylian fia Benedek szerviense volt, és Bágyonban vásárolt földet. 1326-ban Kisgutát kapta ajándékba Károly Róbert királytól Mohporai Miklós fia Makow, aki a királyi udvarban volt. Az ajándékba kapott birtok azelőtt az örökös nélkül elhalt Pop fia Gervasius és Tamás birtoka volt. A beiktatásnál ennek az ajándékozásnak Nagygutai János fiai Miklós és János, valamint Iván fia István ellentmondtak, de 1327-ben a Nagygutaiak kiegyeztek Mohorai Mikóval és kettéosztották kisgutát.
A XX. század elején Nógrád vármegye Sziráki járásához tartozott.

Az evangélikus temploma 1776-ban, késő barokk stílusban épült.

http://em.bloglog.hu/page/9/



 Isteni Irgalmasság templom

A templomot 2007. június 17-én szentelte fel Beer Miklós püspök.

Galgaguta mintegy százhúsz fős katolikus közösségének régi vágya teljesült, amikor 2007 nyarán felszentelték a templomot, amely az összefogás erejével jött létre.
A meghitt, bensőséges templomban a templomtér mellett hittanterem van, a két tér nagyobb ünnepségek alkalmával egybenyitható. A belső terek kialakítása kívülről is pontosan lekövethető, a különböző magasságokban „lebegő” tetőidomoknak köszönhetően. A legmagasabb a szakrális tér teteje, ennél alacsonyabb a hittanterem lefedése, ami a főtetőtől eltérő irányba lejt. A sekrestye tömege emelkedik ki legkevésbé az összekötő, és kiszolgáló terek egybefüggő, lapos teteje fölé. Ezek a belmagasságbeli eltérések a terek fontossági sorrendjén kívül azok alaprajzi méreteivel is összhangban vannak. A főbejárat mellett mintegy felkiáltójelként van a harangtorony.
Az előtéren keresztül a templomtérbe lépve nyernek értelmet a fehér faltestek tetején körbefutó ablakok, mintegy utat engednek a fénynek a hívekhez. A felülről áradó világosság mellett szinte jelentéktelenné válnak az épület egyéb részein elhelyezett ablakok. Ez alól talán egyetlen kivétel az apszis falába vágott Perlaki József iparművész által kékes színekbe komponált keresztje.
A templom egyszerű és nemes anyagokból készült. Külsőben és belsőben a fehérre festett vakolt falazatok, a fa nyílászárók, a látható faszerkezetű térlefedések, padok, székekkel alkotnak egységet, amelyet aláhúz a süttői mészkőburkolat az oltárral, ambóval, szenteltvíztartóval.
A templomtér esti megvilágítását Félegyházi Károly iparművész által készített lámpák biztosítják.
A templom előtti teret kiskockakő burkolat fedi. Pihenőpadok, öbölszerűen egy kis vízfelülettel, Molnár Péter szobrászművész az élet és a termékenység forrását szimbolizáló alkotásával.

tervező: Nógrádterv Kft., Salgótarján
építész vezető tervező: Guzmics György

komment
süti beállítások módosítása