Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Becske

2013. október 11. 16:24 - Andre Lowoa

Becske 552 lakosú (2010. január 1.) község a 78-as/Ipolytarnóc-Balassagyarmat-Aszód/ vasútvonal mentén, Balassagyarmattól 17 kilométerre, délre fekszik. A település Cserhát hegység belsejében a Szada-hegy és a község határában eredő Galga patak közé épült, a középkorban. A település első írásos említése 1272-ből származik (Bechke). A település neve feltehtően a Benedek egykori személynévből származik, ezt valószínűsíti, hogy a település közelében állt egy XII. században alapított benedek-rendi apátság.
Az 1562-1563 évi török kincstári adószámadási könyvek szerint a hódoltsághoz tartozott, 7 adóköteles házzal. A török hódoltság előtt számos földesúr birtokolta, közöttük Széchenyi Benedek, a Széchenyi család egyik őse. a 16. században a Bosnyák család, majd a Lónyay család birtokolta. A 18–19. században közbirtokossági község volt. A XX. század elején Nógrád vármegye Sziráki járásához tartozott.
A klasszicizáló homlokzattal 1800-ban a dombtetőn épült a késő- barokk római katolikus templom.
Magyarnádor felé vezető úton látható a földszintes műemlék jellegű 1820 körül épült klasszicista stílusú Balázs-kúria, amely a XIX. század második felében, eklektikus stílusban alakították át.
Buddhista sztúpa: 2008. szeptember 14-én, a Becske község mellett található Csigahegyen avatták fel Magyarország új, szám szerint hetedik buddhista sztúpáját. A megvilágosodás-sztúpa felavatását a tiszteletreméltó nepáli buddhista mester, Serab Gyalcen rinpocse végezte.




http://em.bloglog.hu/page/9/



 Szeplőtelen fogantatás templom

Az 1800-ban épült klasszicista stílusban épült templom érdekessége, hogy az előtte létező 1593 őszén felgyújtott templomból megmentett 500 fontos 1532. évszámmal ellátott harang fennmaradt, amely hagyomány szerint a török uralom alatt a bőgői szőlőkben volt elásva. A templomban megtalálható jelenleg is a harang. A templom különlegessége a fallal történő ellátottsága mellett az is, hogy a közelben lévő Szanda várral a középkorban alagút kötötte össze.

komment
süti beállítások módosítása