Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gomba

2013. szeptember 03. 06:19 - Andre Lowoa

Gomba 3007 lakosú (2010. január 1.) nagyközség Monortól 11 kilométerre, északkeletre fekszik. A település és környéke már ősidők óta lakott hely. Közelében, a Várhegyen tárták fel a bronzkori Pogányvár maradványait, de találtak itt római korból származó emlékeket is.
Gomba nevét az oklevelekben 1337-ben említik először. Nevét Gomba, Gombad, Gombal neveken írták.
Első ismert birtokosa a Gombai család, s Gombai László volt.
1408-ban Zsigmond király hűtlenség miatt elvette a Gombai családtól és Szentiványi Tamásnak, valamint Maróthi János macsói bánnak adományozta. 1458-ban Mátyás király előző birtokosa, Bothos György magtalan halála miatt Rozgonyi Sebestyén főlovászmesternek adta, később a Kerekegyházi család birtoka lett, majd a Dávidházi család tagjai kapták zálogba, azután Nagylucsai Orbán püspök kért rá adománylevelet.
Az 1500-as évek közepén Gomba is török uralom alá került. 1565-ben Miksa magyar király király új adományként jutalmul adta a falut Gombai Györgynek és Margit nevű lányának. 1612-ben Hubai Ferencé volt, aki Fáy István özvegyének zálogosította el.
1705-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején a falu mellett azóta Harcvölgynek nevezett területen egy ütközet zajlott le, és a település is pusztává lett, azonban hamarosan újranépesült. 1728 évi összeíráskor már 144 lakosa volt.
Az 1700-as és az 1800-as években birtokosa volt a Thay-, Szemere-, és a Patay család is.
* Református templom – 1776-ban épült, barokk stílusban
* Perczel-kúria – Katona József itt írta a Bánk bán néhány részletét
* Bárczay-kastély – a barokk stílusú épületet a 18. században építtette a Fáy család. Később Bárczay András vásárolta meg, átalakította. 1773-ban emeletet építtetett rá. A kastély az 1800-as évek közepén a Szemere családé lett. Az Agromobil Mezőgazdasági Szolgáltató Szövetkezet és a Fáy András Mezőgazdasági Szövetkezet épülete.
* Patay-kastély - A XVII. század végén építtették a Bárczayak, majd a Patay család birtokába került. Itt élt Patay József, a reformkori ellenzék egyik vezetője, az Országos Honvédelmi Bizottmány tagja. Később művelődési ház, majd könyvtár működött benne. Jelenleg üresen, elhanyagoltan áll.



http://km.bloglog.hu/page/12/





 Fogolykiváltó Boldogasszony-templom

A templom 1928-ban épült. A két harangját (65 és 42 cm átmérőjűek) 1929-ben kapta a templom.

komment
süti beállítások módosítása