Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tura - 2013-06-28 21:14 péntek

2013. szeptember 02. 06:08 - Andre Lowoa

Tura 7942 lakosú (2010. január 1.) város a 80a-s/Hatvan-Budapest/ vasútvonal mentén fekszik. A helység a Galga-mente legnagyobb települése Keletkezése az ókorig vezethető vissza. Az első lelet a rézkorból származik, de tárgyi emlékek maradtak fenn a korai vaskorból is. Időszámításunk előtt a VI. században a szkíták, később a kelták vándoroltak ide. A nagy népvándorlás idején a hunok, később az avarok éltek itt. Honfoglaló őseink a község területén is letelepedtek. A legelső írásos emlék 1220-ból való. A XIV. században vámszedő helyként szerepel a község, 1464-ben mezővárosként említik. Az ország 3 részre szakadásakor a török hódoltsághoz tartozott. Ebben az időben épült a falu temploma, melyet azóta többször átépítettek.1873-ban báró Schossberger Zsigmond vette meg a falut herceg Eszterházy Miklóstól és birtokosa volt 1944-ig. Ő építtette fel egy hatalmas park közepén Ybl Miklós tervei alapján a község legszebb műemlék épületét, az egyemeletes, eklektikus jellegű, franciás neoreneszánsz kastélyt. A két Világháború között Tura fejlődése a városiasodás felé indult. 1919-20-ban épült a vasút és a vasútállomás. A falu hagyományos vasutas-település lett ebben az időben. A 2001. július 1-je óta újból város. A lakosság egy része helyben mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik, többsége Budapesten és a környező városokban talál munkalehetőséget. A város termelőszövetkezete a jól működő Galga-menti Szövetkezet.
Római katolikus templom, melyet az Eszterházyak támogatásával 1771-ben barokk stílusban építettek. Ezt a templomot 1911-ben teljesen átépítették, majd többször felújítva kapta mai formáját.
A szép parkban áll Ybl Miklós által 1883-ban tervezett francia reneszánsz Schossberger kastély. Közelében található az egykori Eszterházy majd Schossberger uradalomhoz tartozó magtár ugyancsak rossz állapotban.
A Bartók téren az 1849-es csatában elesett Szele Andor és 17 társa emlékére állított obeliszk látható.
A Dusa-óvodát hagyományos Galga-menti parasztházból alakították át 1995-ben.
A település természetvédelmi területe, az Alsórét, az egyhajú virág termőhelye.



http://km.bloglog.hu/page/13/

komment
süti beállítások módosítása