Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bag - 2013-06-28 21:14 péntek

2013. szeptember 02. 06:07 - Andre Lowoa

Bag 3974 lakosú (2010. január 1.) nagyközség az M3-as autópálya és a 80a/Hatvan-Budapest/ vasútvonal mentén, Aszódtól délre, 4 kilométerre fekszik. A helység Galga középső folyásánál, a Gödöllői-dombság lankái között fekszik. Népművészeti hagyományait őrző település. Az M3-as autópályán Budapestről 30 perc alatt megközelíthető. A település nevének keletkezése tisztázatlan. A faluban számos régészeti lelőhelyet találtak. A Peres dűlőben a rézkortól a bronzkoron át a római korig terjedően kerültek elő leletek. A Diósberki dűlőben szarmata temetőrészletet és Árpád-kori sírt tártak fel. Magyar nemzetiségű, római katolikus vallású, népművészeti hagyományokat őrző település.
A falu központjában álló barokk stílusú római katolikus templom a környék legszebb temploma. Gróf Grassalkovich Antal végrendelete szerint 1772-74 között felépített barokk templom. A főbejárat barokk záróköves kőkerettel, régi ajtószárnyakkal rendelkezik. A bejárat két oldalán Szent András és Szent János apostolok szobrai láthatók. 2000. május 28-án szentelték fel az új harangot, Gombos Lajos harangöntő mestermunkáját.
Nepomuki Szent János szobra a Dózsa György úti “Turbina” malom romjai mellett található, a Dózsa György úti híd felhajtójánál érhető el.
Bag falu határában a Csintoványi csárda mellet található a Petőfi forrás.
A Művelődési Házban kapott helyet egy értékes tájjellegű néprajzi gyűjtemény ” Bölcsőtől a sírig ” címmel.



http://km.bloglog.hu/page/13/

komment
süti beállítások módosítása