Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Göd - 2013-06-28 21:10 péntek

2013. augusztus 30. 09:22 - Andre Lowoa

Göd 18565 lakosú (2010. január 1.) város a 2-es főútvonal és a 70-es/Szob-Budapest/ vasútvonal mentén Vác és Dunakeszi között félúton fekszik 4,5 kilométeren. A legutolsó régészeti leleltek szerint Göd több ezer éve lakott hely. Római kori neve Contra Constantion Superior. A honfoglaláskor kapott Göd név személynevekből ered, hivatalos oklevélben 1255-ben jelent meg először. Göd területe a Barbaricum és a Pannónia provincia határvonalába esett, számos szarmata és római kori leletet őriznek a Váci Városi Múzeumban. Nagy Lajos Aquincum környékét bemutató térképen ellenerődöt jelöl. Itt volt a római őrtorony, amely beépült a XVII. században s Szeszgyár alapjaiba. Göd 14.000 római katona szálláshelye volt az I. Valentiniánus korban. Az 1950-es évekig szerepelt az őrtorony az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség nyilvántartásában. 1700 éves leletek kerültek elő a temető és Göd-Újtelep közötti úgynevezett 11-es táblában, 1101 évesek a Várdomb avar kori és honfoglalás kori leletei. Árpád-kori település nyomait tárták fel az Albertkert legmagasabb pontján, a Duna mellett. Tétény vezér népéből származó Gyula-Zsombor nemzetiségi Sebred kapta a települést IV. Béla királytól, és fia, Erdő révén birtokolták is 1317-ig, amikor Károly Róbert Göddel jutalmazta meg a Balog nembeli Szécsi Dénest. Övék a település 1579-ig. Negyven évig a törökök határvidéke, szakadatlan harcok színtere, 1579-ig tizennégy alkalommal vonultak át Gödön az egymással küzdő hadak. Török adólajstrom ad hírt arról, hogy a török dervisek a föld birtokosai, malmuk van és káposztát termesztenek. A hódoltság idejének végén a Madách családé Göd, de miután képtelenek voltak kifizetni a kirótt felszabadítási váltságdíjat, a település a Grassalkovich Antal tulajdona lett. A falu nem, de a birtok fejlődni kezdett. Ekkor épült a gödpusztai kastély, nemes Mayerfi József révén, aki a klasszicista stílusú udvarház bérlője is volt egyben. Ő volt az a bátor ember, aki a teljes Habsburg-elnyomás idején, 1805-ben kiöntette az első magyar feliratú harangot „Göd tágas pusztája” részére. Ez a harang látható Göd címerében is. Ekkor épült újjá a ma Kincsem istállójaként számon tartott országút melletti lóváltó postaállomás, a Kódi csárda. 1883-ban négy birtok alakul ki: Arany László és báró Denitz Ottóé azon a részen, ahol ma az alsógödi strand, a Műszaki Egyetem üdülője, a Wigner –villa és a Tudományos Akadémia intézete van. A folyópart egyes részein, a vasút és az országút között, keleti irányban a terület Nemeskéri Kiss Miklós ezredesé, Csomád és Sződ felé – a mai Göd-Újtelep – az Ilka-majori rész gróf Szapáry gyuláé volt. Valamennyien vásárlás útján jutottak hozzá birtokukhoz. A település rohamos fejlődését a vasút megépítésének köszönheti. 1999. július 1-je óta város.
A tiszta levegőjű erdős, ligetes táj, a Szapáry-, Nemeskéri- és Denitz- kastélyok körül létrehozott csodálatos parkok és a Duna felkapott kiránduló-, majd nyaralóhellyé tette Gödöt. Szennyeződést előidéző közepes vagy nagyméretű ipari tevékenység nincs. Az új épületek többsége már nem családi ház, hanem üdülővilla jellegű. A páratlan szépségű Dunapart aktív kikapcsolódást nyújt a vízi sportok kedvelőinek, de nyugodt kikapcsolódást biztosít a város zajától elmenekülni kívánóknak is.
A Göd-Felső és Göd-Újtelep között található zöldövezeti termálstrand messzi tájról ide vonzza az idősebb generációk tagjait. A fejlett infrastruktúrának köszönhetően, Göd közúton és vasúton egyaránt megközelíthető, és érdemes felkeresni múltja és jelene miatt is.


http://km.bloglog.hu/page/12/

komment
süti beállítások módosítása