Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dány

2013. augusztus 29. 09:50 - Andre Lowoa

Dány 4437 lakosú (2010. január 1.) nagyközség Gödöllőtől 23 kilométerre, délkeletre fekszik. Területén bronzkori urnatemetőt, vaskori sírleleteket és avar sírt találtak. A több mint 700 éves település első okleveles említése 1324-ből származik. Csák Máté birtoka volt, akitől Károly Róbert vette el és adományozta Harsundorfi Ülvingnek. Középkori földesurai a Széchenyiek, majd a Perényiek. A falu lakott maradt a török hódoltság idején is. A XVIII. század elején Stahremberg uradalma, tőle vásárolta meg Grassalkovich Antal. A mostani község területe, már harmadik helye a falunak.
A XIX század végéig alakult ki a település központja, a patak által átszelt részen. A XX. század elején a terjeszkedés a mai Kisköz u.-Árpád u.- Zöld u.- Szondi u.- Rózsa u. és a Szőlő körút felé irányult. A II. Világháborút követően erőteljes fejlődés Isaszeg irányában következett be. A változatos domborzat, a települést átszelő patak, az erdő közelsége kedvező tájképet kínál. A település szép zöld területei, széles utcái, az előkertek, a szép kerítések teszik teljessé a faluképet.


http://km.bloglog.hu/page/12/





Dányszentkirályi misézőhely

A templom 1998-ban épült.



 Szent Jakab apostol templom

A fából készült templom helyén 1725-ben épült egy úgynevezett Kisded templom, melyet 1766-ban gróf Grassalkovich Antal kibővítettett. A ma is látható neogót stílusú, Szent Jakab tiszteletére szentelt templomot 1909-ben építették, a XVIII. századi elpusztult templom helyén. Csak az 1800 körül készült főoltárkép őrzi a korábbi templom emlékét. A templomban "Fadrusz-feszület" másolata látható.

komment
süti beállítások módosítása