Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Solymár - 2013-06-28 19:35 péntek

2013. augusztus 28. 17:42 - Andre Lowoa

Solymár 10129 lakosú (2010. január 1.) nagyközség a 10-es főközlekedési út és a 2-es/Esztergom-Budapest/ vasútvonal mellett, Budapest északi agglomerációjában fekszik. A község szélén, a Jegenye-völgy patakjának kanyarulatában emelkedő Várhegyen állott a solymári vár. Okleveleink 1370-1531 között említik a várat, amelyet hol a főurak birtokoltak, hol maga a király. Az eredetileg gótikus solymári várat Mátyás király idejében reneszánsz stílusban átépítették. A néphagyomány szerint ez Mátyás egyik vadászkastélya és kedves mulatóhelye volt, ahol solymászai az idomítást gyakorolták. Innen ered a település neve is.
A római katolikus templomát 1782-88 között építették Majtényi Károly földesúr adományába. Tornya jó 120 évvel később adományból épült. A fákkal övezett főtéren szabadon álló templom mindenhonnan jól érvényesül. A templom külső falán került elhelyezésre a Kitelepítési Emlékmű.
A Templom téren látható még a falumúzeum, mely az itt élő svábság életét mutatja be képekben illetve tárgyi emlékekben.
A főváros felől érkezve, az Anna-kápolnától jobbra, hosszan nyílik el a Jegenye-völgy. A kanyargó patakvölgyben érhető el 4-5 méter magasból lezuhogó vízesés, a Rózsika-forrás.
A községtől nyugatra húzódik a Nagy-Szénás előreugró 424 méter magas hegyorma, a Zsíros-hegy. Az oldalában nyíló Ördöglyuk-barlang a főváros határán túl a legnagyobb kiterjedésű barlangrendszer. Mellékfolyosóival együtt közel 3 kilométer hosszú.



http://km.bloglog.hu/page/11/

komment
süti beállítások módosítása