Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tök

2013. augusztus 27. 19:38 - Andre Lowoa

Tök 1392 lakosú (2010. január 1.) község Bicskétől 12 kilométerre, északkeletre fekszik. A település és környéke az itt talált leletek szerint már a római korban is lakott hely volt. A Tök melletti Rossz tónál még ma is látható az a kétlyukú rómaiak által épített híd, és az általuk duzzasztott tó gátmaradványai. Ezen a hídon haladt át a "Nagy út"-nak nevezett római út, melynek egyes szakaszain a kőburkolat még ma is látható.
Oklevélben először 1467-ben említették, majd a török kori adójegyzékekben is szerepelt. A török megszállást sikerült átvészelnie, lakossága teljes egészében református keresztény maradt. Lakóinak száma az utóbbi 200 évben alig változott.
Tök település szőlő- és borkultúrája évszázadok óta híres, a szőlőhegy öreg pincéi és pincesora érdekes látnivaló ma is.
* Református temploma barokk stílusban épült 1784-ben. A középkori alapokra épült templom sokszög alakú kőfallal körülkerített dombra épült, bejáratához mellvédes lépcsőn jutunk fel. Tornya 1802-ben a templom befejezése után épült, majd 1863-ban romantikus stílusban bővítették ki. Vörösmárvány úrasztala 1852-ben készült. 1740-ben készült diszes, kazettás famennyezetét lebontották és a budapesti Iparművészeti Múzeumba szállították.
* A XII. századi román stílusú templomrom, a településtől K-re található. 5-6 méter magas romos falai állnak csak, valószínűleg a hajdani domokos templom maradványai.
* A szőlőhegyi védett pincesoron 100-200 éves pincék, és bormúzeum található.
* Patkó Csárda és Üdülőházak


http://km.bloglog.hu/page/11/


komment
süti beállítások módosítása