Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Páty

2013. augusztus 27. 19:38 - Andre Lowoa

Páty 6967 lakosú (2010. január 1.) nagyközség Budakeszitől 9 kilométerre, nyugatra fekszik. A település ősidők óta lakott hely. Kőkori, réz- és bronzkori emlékei a helyi és környékbeli birtokosok magángyűjteményébe kerültek, de a vidékről a Nemzeti Múzeum is gazdag leletanyagot őriz. A római kori feliratos kövek tanúsága szerint a határban lévő Főkút forrás gyógyító hatása hamar felkeltette az aquincumi táborváros előkelő lakóinak érdeklődését. Fürdőt építettek a gyógyító forrás mellé, a települést pedig, mint jelentős középbirtokot, felvirágoztatták. A falu nevét először egy adománylevél említi, amely 1286-ban, a virágvasárnapot követő ötödik vasárnapon (május 12-én) kelt. A mohácsi csata után Páty is török uralom alá került, ám eltérően a környező települések többségétől, lakossága kisebb-nagyobb megszakításokkal mindvégig megmaradt.
* Splényi–Váradi kastély vagy más néven Várady-kastély
* Római katolikus templom
* Református templom
* Pincesor
* Helytörténeti gyűjtemény
* Veterán Autók és Motorkerékpárok Múzeuma
* Rabec-kanyar – kiváló kiránduló hely a fenyvesben; télen sízésre is alkalmas
* Turul-szobor
* A bányatetőről gyönyörű kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére.



http://km.bloglog.hu/page/12/




 Szent Imre templom

Kezdetben Torbágy filiája, 1936-ban önállósuló lelkészség; 1971-től plébánia. 1778-1780 közt épült temploma a második világháborúban rommá lett, így a kultúrházat alakították át kápolnává. Az egyházközség 2005-ben kezdett új templom építésbe.

Anyakönyvek: 1934-től
Historia Domus: 1944-től

komment
süti beállítások módosítása