Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dunabogdány

2013. augusztus 24. 10:04 - Andre Lowoa

Dunabogdány 3217 lakosú (2010. január 1.) nagyközség a 11-es főközlekedési út mentén, Visegrádtól 12 kilométerre, keletre fekszik. Először egy 1286. évi oklevélben említették, ekkor a visegrádi vár királyi erdeinek őreit telepítették ide. A település a középkorban váltakozva hol a visegrádi királyi uradalomhoz, hol a Rosd nemzetséghez tartozott. A törökök 1559-ben foglalták el a falut; szerencsére a hódoltság alatt nem néptelenedett el teljesen. Mindenesetre a lakosság pótlására a XVII. század végén németeket telepítettek Bogdányba. Ezidőtájt már a Zichy családé a falu, s csak később vált a kamara óbudai birtokának részévé. A Csódi-hegy lakolitját a XIX. század első felében kezdték bányászni. A kitermelt jó minőségű követ az ország minden tájára szállították Ugyancsak a XIX. században keresetté vált a pesti piacokon a Dunabogdányból származó szőlő - bogdányi dinka -, cseresznye, valamint kajszibarack.
A református temploma késő barokk, kora klasszicista stílusban 1802-ben épült.
A kálvária-dombra 14 stáció vezet fel, a kápolna a XIX. század közepén épült késő barokk stílusban.
A mostani modern római katolikus templomot 1939-ben építették.
A helyi kőfaragók tudását dicséri a községben a sok kőpad, kőkapu és kőoszlop. A főút mentén vörös márvány és kő árvíztáblák láthatóak.



http://km.bloglog.hu/page/11/



 Nepomuki Szent János-templom

Középkori Szent Katalin plébániatemploma számára IX. Bonifác pápa 1400-ban búcsút engedélyez. Az új telepesek két romtemplomot is találnak, az egyikből a birtokos Zichy család segítségével részletekben 1724 és 1761 között Nepomuki Szent János tiszteletére templomot építenek maguknak. Ez a régi templom 1936-ban kerül lebontásra, és 1939–40-ben felépül a mostani Nepomuki Szent János plébániatemplom. A plébánia 1724-ben alakul meg. 1749-ig minoriták vezetik. Műemlék jellegű a Szent Rókus törzsszám 7001, Szent Fábián törzsszám 7002 és Sebestyén- és a Kálvária-kápolna törzsszám 7000. A plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés során került a székesfehérvári egyházmegyétôl az esztergom-budapesti fôegyházmegyéhez. A templom tetôszerkezetét és tornyait külföldi összefogással 1997-ben újították meg.

komment
süti beállítások módosítása