Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jánossomorja

2013. augusztus 14. 07:52 - Andre Lowoa

Mosonszentjánosi Keresztelő Szent János születése templom

A barokk stílusú templom a XVIII. században épült. Berendezése is az építés idejéből való: szószéke barokk, a mellékoltárok copfstílusban készültek.

Habsburg Mária Krisztina és férje, Albert Kázmér szász választófejedelem volt a térség falvainak birtokosa. A falu kegyurai nem csupán a mosonmagyaróvári mezőgazdasági akadémiát alapították, hanem a térségben számos templomot építettek. Az ő nevükhöz fűződik ennek a feltűnően alacsony tornyú templomnak az építése is. A falu módos gazdái méltó partnerei voltak a templomépítőknek és gazdag barokk belsőt alakítottak ki. A díszes barokk szószék, a gazdag faragású copf padok, a szép szobrok és oltárok jelzik a lakosság adakozó kedvét.

A főoltár Keresztelő Szent Jánost mutatja és a templommal egyidős. Az oltárépítmény szintén XVIII. századi alkotás, és feltehetően a század elején a győri székesegyházból került a templomba. A három mellékoltár közül különösen értékes a Szent Család oltárképe. A vele szemben lévő Szent Vendel-kép a templom legidősebb festménye. A templomot Nepomuki Szent János szobra őrzi.




Pusztasomorjai
Szent István király templom




Mosonszentpéteri
Szent Péter apostol templom


komment
süti beállítások módosítása