Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lenti

2013. augusztus 11. 13:53 - Andre Lowoa

Máhomfai Havas Boldogasszony templom



 Lentikápolnai Krisztus Király-iskolakápolna




 Szent Mihály templom

A főtér közepén álló műemlék jellegű templom egy középkori, Szent György titulusú templom helyén épült, amely 1669 előtt összeomlott.
Ekkor a vár bejáratánál fatemplomot emeltek Szent Ferenc tiszteletére. Ez már 1688-ban omlófélben volt, 1690-ben már misézni sem lehetett benne.
A kőtemplom helyén 1691-ben alapították az új templomot, amely 1691-re elkészült. Szent Mihály tiszteletére szentelték. Akkor még boltozott szentélye, deszkamennyezete volt. Később, 1747-ben alapvetően átformálták, méreteit megnövelték, bővítették, magasították. Boltozatát téglából alakították ki.
1750-ben már az egész templom boltozott, fatornya is volt. Egyhajós, egyenes záródású szentélyű, hajójának külső oldalán támpillérek. Oldalajtaja felett évszám. A homlokzat előtti tornya egyenes sisakos. Szentélye és a három boltszakaszos hajó első szakasza értékes freskókkal díszítve, ezek mestere ifj. Dorfmeister István (időközben meghalt ezért a templom félig van kifestve). Ő festette az oltárképet is, amely a névadó Szent Mihályt ábrázolja, amint a sátánnal vitatkozik Mózes holtteste felett (vö.: Jud. 1,9.) padjai rokokó stílusúak, a szószék copf, XVIII. századi.

Szentháromság szobor

A templomkertben áll műemlék jellegű. 1755 körül készítette Schmidt József veszprémi szobrász. Háromszögletű, alul füzérdíszes posztamensen ugyancsak háromszög alaprajzú, karcsú csonkagúla oszlopon álló Szentháromság szoborcsoport.

Szakál Szilárd káplán

komment
süti beállítások módosítása