Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Zirc

2013. augusztus 05. 15:43 - Andre Lowoa

Fájdalmas Szűz Anya templom

A kistemplom 1740-ben épült. 1761-1763 között restaurálták, 1780-ban a templomot megnagyobbították és így nyerte el mai formáját. Egyhajós, szentélye egyenes záródású, boltozatai csehsüveg alakúak. A feltevések szerint a fakarzata azokra a kőoszlopokra támaszkodik, amelyek a környezetében feltárt románkori templomból származnak. Egyedi érték a szentélyben a Pieta szobor, amelyhez hasonló csak néhány található a világban. A kistemplom belső építészeti és képzőművészeti értékei sürgős restaurálásra szorulnak. Ma még minden megmenthető. A templom környezetében áll az 1729-ben készült Nepomuki Szent János szobor - védett műemlék -, amit szintén restaurálni kellene.




 Nagyboldogasszony-templom

Az 1732-1752 között épített bazilika minor legértékesebb látnivalói a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch oltárkép, a Wagenmeister freskók, a koncertorgona, a faragott szobrok, berendezések. A templomhoz csatlakozó klasszicista monostort 1726-1927-ig építették.




Aklimajori
Szent Kereszt felmagasztalása-kápolna



Kálvária
Szent Kereszt-templom

A kápolna 1895-ben épült. A kálvária kertben 14 stáció található, legmagasabb pontján áll a 12m hosszú, 5 m széles egytornyú kápolna. Keleti frontján kiugró szószék, alatta Krisztus sírjának sziklaürege van kialakítva. A kápolnába a délnyugati oldalon épített díszes lépcsőkön lehet feljutni, melynek belső tere szépen berendezett. A főoltár mögött 1 1/2 m magas kereszt van, mely a 12. állomást, Jézus kereszthalálát ábrázolja.




Kardosréti
Szent Vendel-templom



komment
süti beállítások módosítása