Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ajka-Herend

2013. augusztus 05. 15:45 - Andre Lowoa

Bakonygyepesi Nagyboldogasszony templom

A neoromán stílusú templomot 1910-ben építtette Péller Pál kanonok.




AJKA Ajkarendeki Szent Márton püspök templom

Alapítva: 1347., újjászervezve 1788.

A templomot 1788-ban építtette Bajzáth püspök késő barokk stílusban; a templom 1899-ben leégett, ezért 1900 körül teljesen megújították.





 HEREND Szent Euszták templom

Anyakönyvek: 1921-től.

A templomot 1779-ben emelték kőből és fából, majd 1828-ban barokk ízlésben átépítették. Itt van a világ egyetlen porcelánablaka, értéke felbecsülhetetlen. Az egyedülálló porcelánablak (2,5 m x 1,5 m), amely 1935-ből való, és Áprád-házi Szt. Erzsébetet ábrázolja életnagyságban.

A templom berendezései közül kiemelkedik az 1935-ben készült porcelánablak, melyet Csapvári Csapek Károly készített a porcelángyárban. Eredetileg két példány készült, s amikor a II. világháborúban az először beépített ablak elpusztult, az addig kiállításokon szereplő másodikat építették be. Az ablak Szent Erzsébetet ábrázolja, II. András király leányát, aki egy kenyeret tart a kezében annak jeléül, hogy a szegények gyámolítója volt, mivel férje halála után szétosztotta köztük vagyonát.

komment
süti beállítások módosítása