Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Badacsonytomaj-Révfülöp

2013. augusztus 04. 00:16 - Andre Lowoa

Badacsonyörsi Páduai Szent Antal kápolna



 BADACSONYTOMAJ Szent Imre-bazalttemplom

újraalapítva: 1778.

Itt működött egy pálos rendház 1263-ban, templomát Szent Imréről nevezték el. A badacsonyi "Klastromkút" mellett állt. A török időkben a templom teljesen megsemmisült, romjait 1887-ben tárták fel.
1297-ben említenek az okmányok egy román stílusú plébániatemplomot, melyet Szent István vértanu tiszteletére szenteltek. A török idő alatt a plébánia megszünt. 1717-ben püspöki engedéllyel remeték telepedtek le a templom mellett, hogy Szent István király tiezsteletét előmozdítsák. A romos templomot 1746-ban közadakozásból helyreállították és Szent István király tiszteletére szentelték fel. II. József megszünteti a remeteségeket, ekkor a templom pusztulásnak indul.

Mivel a település és a környék templomai elpusztultak, 1757-60-ban egytornyú barokk templomot építettek, Szent Imre tiszteletére, az 1344-ben említett templom romjaira. Az 1903-05-ben alapított Bazalt Bánya Rt. közeli kötélpályája és a robbantások, jelentős károkat okoztak az öreg épület szerkezetében. A veszélyessé vált templomot 1931-ben lebontják.

A ma is látható, Európában is egyedülálló új templom 33 m magas tornyaival - részben a bánya "kártérítéseként" - 1931-32 között épült fel neoromán stílusban bazaltkövekből, Fábián Gáspár tervei alapján. A kupola szgraffitó díszítését Leszkovszky György alkotta. Az apszis mozaikablakai, melyek Bátky György munkái, a templom védőszentjéhez Szent Imréhez kapcsolódnak. A kórus kétregiszteres, tizenkét fokozatú orgonáját a pécsi Angster cég 1946-47-ben állította. Az apszisban vannak Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas művész olaj - kollázstechikával készült monumentális táblaképei. Középen az Utolsó vacsorát, a bal oldali táblán a Getszemán-i éjszakát, a jobb oldalon a feltámadást örökíti meg a kompozíció. A kis kápolnában a művésznő triptichonja látható.
A 60-as években a templom plébánosa volt dr. Lékai László, a későbbi bíboros, prímás, esztergomi érsek.




RÉVFÜLÖP Munkás Szent József-templom

A templom 1981-ben épült fel, Török Ferenc tervei szerint, dr. Ottava Ignác szemészorvos özvegye által adományozott telken.

Alapítva: 1951.

komment
süti beállítások módosítása